Uskoro: Mišelinovo postrojenje za recikliranje guma

Michelin je najavio izgradnju svog prvog pogona za reciklažu guma. Postrojenje će se nalaziti u blizini Antofagaste u Čileu i trebalo bi da bude u mogućnosti da reciklira oko 30.000 tona guma godišnje.

Tom prilikom, Michelin je udružio snage sa švedskom kompanijom Enviro, koja je razvila patentiranu tehnologiju za rekuperaciju čađe, ulja, čelika i plina iz korišćenih guma. Dugoročni cilj je da se svaka guma u ​​potpunosti reciklira na kraju njenog životnog veka.

Ovo prvo postrojenje za reciklažu guma nove generacije trebalo bi, u teoriji, omogućiti reciklažu 100% gume zahvaljujući ovom inovativnom postupku.

Otpadne gume će se transportovati u pogon kako bi se isekle i reciklirale. Prema trenutnim planovima, očekuje se ponovna upotreba 90% obnovljenih materijala u raznim proizvodima na bazi gume, uključujući i druge gume. Preostalih 10% će se ponovo koristiti za proizvodnju toplotne i električne energije u elektrani.

Ova buduća fabrika za reciklažu guma deo je Michelin-ovog napora da koristi maksimum održivih materijala u proizvodnji svojih guma.

Postrojenje ima za cilj da preradu guma započne od 2023. godine, reciklirajući 30.000 tona guma godišnje, ili skoro 60% građevinskih guma koje se godišnje otpadaju u zemlji.

izvor&foto: carsifu.my

Pročitajte i...