UPS pojačava proizvodnju suvog leda

Express kompanija UPS pojačava svoje kapacitete za proizvodnju suvog leda kao deo napora da se pripremi za skladištenje i transport Covid-19 vakcina tokom narednih meseci.
Kompanija je rekla da njen odsek UPS Healthcare sada može da proizvede do 544 kg suvog leda na sat u svojim američkim pogonima kao podršku skladištenju i transportu proizvoda hladnog lanca, poput smrznutih vakcina.
Ovaj potez dolazi jer je narasla potražnja navela dobavljače logistike da planiraju ono za šta se neki analitičari plaše da bi moglo biti nedostatak suvog leda.
UPS se takođe udružio sa kompanijom Stirling Ultracold kako bi stavio na raspolaganje prenosive zamrzivače za ultra niske temperature. Ovi uređaji mogu zaštititi vakcine kojima su potrebne izuzetno niske temperature u rasponu od -20 ° C do -80 ° C.
Povećana proizvodnja takođe omogućava UPS-u da stavi suvi led na raspolaganje američkim i kanadskim bolnicama, klinikama i drugim mestima nege kojima je potreban suvi led za lokalno skladištenje vakcina.
Suvi led nabavljaće se u njegovom čvorištu Louisville UPS Worldport i biće dostupan sledećeg dana.

Poboljšanje naših mogućnosti proizvodnje suvog leda izuzetno povećava okretnost i pouzdanost našeg lanca snabdevanja kada je reč o rukovanju složenim vakcinama za naše kupce“, rekao je Wes Wheeler, predsednik UPS Healthcare. „Zdravstvene ustanove u Louisvilleu, Dallasu i Ontariju pobrinuće se da imamo sposobnost proizvodnje suvog leda za dovoljno pakovanja i dopunjavanja pošiljki po potrebi kako bi proizvodi ostali održivi i efikasni.“

Ovaj potez dolazi jer prve dve vakcine koje objavljuju rezultate ispitivanja predstavljaju izazove u transportu i skladištenju.
Vakcina Pfizer i BioNTech mora se čuvati duboko smrznutom (na minus 70 stepeni Celzijusa). Da bi pomogao u suzbijanju ovog problema, Pfizer je razvio kutije koje koriste suv led i mogu se koristiti za transport njegove vakcine.
Međutim, količina suvog leda koji se može nositi u avionu je ograničena zbog njegove potrošnje kiseonika, što bi moglo da ograniči količinu vazdušnog transporta.
Modernina vakcina se može dugo skladištiti na minus 20 stepeni Celzijusa, ali je stabilna 30 dana između 2 stepena i 8 stepeni Celzijusa.
Druga vakcina koju su razvili Univerzitet u Okfordu i AstraZeneca može se transportovati na temperaturi između 2-8 Celzijevih stepeni, čemu je industrija mnogo više usmerena.
Ispitivanja pokazuju da je ova vakcina manje efikasna, ali je i daleko jeftinija.
Još jedna vakcina iz Gamaleje takođe se može transportovati na 2 do 8 stepeni Celzijusa.

izvor@foto: aircargonews.net