UPS: Na putu ka dekarbonizaciji eko-kamionima

Sveprisutni smeđi kombi za dostavu UPS-a osigurava kritičnu dostavu u poslednjem kilometru. Iako često prisutni u gradovima širom planete, transport paketa i drugih pošiljaka između UPS distributivnih centara na velike udaljenosti zahteva veće kombinacije kamiona.

Od svog osnivanja u Sijetlu, pre 113 godina, UPS razvija i usavršava najefikasnije, najsigurnije i najodrživije metode multimodalnog transporta robe. Kompanija upravlja čitavim nizom komercijalnih vozila kako bi svakodnevno isporučivala više od 24 miliona paketa širom sveta.

UPS-ov komercijalni vozni park godišnje pređe gotovo pet milijardi kilometara, uključujući najveći privatni vozni park sa alternativnim gorivima u SAD-u. Kompanija vodi vodeći nastavni plan i program obuke za bezbednost vozača kamiona i, globalno, ima 10.779 aktivnih vozača sa više od 25 godina vožnje bez nezgoda.

Komplikovanost mreže drumskog transporta UPS-a zahteva niz različitih vozila za nesmetanu isporuku paketa preduzećima i potrošačima. UPS je otkrio da je za svoje operacije u SAD-u i Evropi postavljanje eko-kamiona od ključne važnosti za njihovu tekuću misiju povećanja efikasnosti i smanjenja negativnog uticaja na životnu sredinu.

UPS stoga poziva vlade širom sveta da podrže pilot projekte eko-kamiona, koji su trenutno dozvoljeni samo u 18 zemalja, s ciljem daljeg unapređenja sistema drumskog transporta.
U SAD-u UPS koristi razne konfiguracije pojedinačnih, dvostrukih i trostrukih prikolica, uključujući eko-kamione. Ova duža vozila su ograničena na određene autoputeve u 17 država, uglavnom u zapadnom delu zemlje.

Na ovim rutama UPS upravlja najefikasnijim i najodrživijim kretanjima kamiona u celoj svojoj mreži kopnenog transporta. UPS je 2020. godine prešao više od 36 miliona milja u eko-kamionima, sa samo 11 nezgoda o kojima izveštava vlada, postigavši tako najnižu stopu nezgoda u bilo kojoj konfiguraciji kamiona u floti UPS-a.

U EU je UPS postepeno povećavao upotrebu ekoloških kamiona. Tokom 2006. i 2007. godine kompanija je uspešno učestvovala u testiranju na nemačkoj Severnoj Rajni-Vestfaliji postigavši smanjenje potrošnje goriva od 21.700 litara na 70.000 kilometara. UPS je smanjio emisiju CO2 na rutama za eko-kamione za 26% u poređenju sa transportom iste količine redovnim kamionima.

Danas UPS upravlja sa 31 eko kamionom u Nemačkoj, 26 u nordijskoj regiji, a započeo je sa razmeštanjem u Španiji i Holandiji. To znači da kompanija može da pomeri istu zapreminu dok vozi 5,4 miliona kilometara manje.

Ukratko, eko kamioni omogućavaju UPS-u da prevozi više robe, sa manje goriva i nižim emisijama, istovremeno postižući vrhunske bezbednosne rezultate. Kada bi eko kamionima bilo dozvoljeno da rade u više država članica EU i preko unutrašnjih granica EU, prednosti bi bile ogromne.

*izvor: iru.org; foto: iru.org/roaminghunger.com

Pročitajte i...