UPS kupuje do 150 električnih teretnih aviona

Ekspresni gigant rekao je da će putem svoje podružnice UPS Flight Forward kupiti eVTOL od Beta Technologies da bi povećao svoju vazdušnu liniju za odabrana mala i srednja tržišta.

UPS je rekao da je avion kapaciteta 635 kg pogodan za vremenski osetljive isporuke. Poleteće i sletati u UPS-ovim objektima.

UPS-ova upotreba letelice koristiće pružaocima zdravstvenih usluga, hiljadama malih i srednjih preduzeća i drugim kompanijama u manjim zajednicama“, navodi se. „Sa dometom od 250 milja i brzinom krstarenja do 170 milja na sat, UPS će moći da planira seriju kratkih ruta ili jednu dugu rutu sa jednim punjenjem kako bi zadovoljio potrebe kupaca.“

Šef UPS-a za informacije i inženjering Juan Perez rekao je: „Ovi novi avioni stvoriće operativnu efikasnost u našem poslovanju, otvoriće mogućnosti za nove usluge i poslužiće kao osnova za buduća rešenja za smanjenje profila emisija našeg vazdušnog i zemaljskog rada“.

Betina letelica ima četiri fiksna propelera sa vertikalnim podizanjem i jedan propeler za potiskivanje za let unapred. Može se napuniti za sat vremena ili manje i proizvodi nula operativnih emisija.

UPS je rekao da su letelice dizajnirane da jednog dana rade autonomno kako se uspostavljaju tehnologije i propisi.

UPS Flight Forward dobio je prvu američku saveznu administraciju za vazduhoplovstvo (FAA), deo 135, standardni sertifikat vazduhoplovnog prevoznika za upravljanje bespilotnom letelicom i svakodnevne letove sa dronovima koji donose prihod.

FAA sertifikat omogućava i UPS Flight Forward da leti do nosivosti do 7.500 lbs. bilo sa operatorom bilo samostalno. Električni avion je trenutno u fazi ispitivanja.

izvor: aircargonews.net

foto: aircargonews.net; evtol.com

video: youtube