Upravljanje voznim parkom: sve što treba znati?

Efikasnost je naziv igre kada je u pitanju transport. Dakle, šta treba da znate o upravljanju voznim parkom?


Bilo da vodite iskusnu kompaniju ili tek počinjete, poznavanje ovih saveta za upravljanje voznim parkom pomoći će vam da poboljšate poslovanje i upravljanje imovinom flote. Evo i načina kako.


Šta je upravljanje vozim parkom?
Svaki posao koji se oslanja na komercijalna vozila za svoje dnevne operacije je u upravljanju voznim parkom. To je nadzor nad svim performansama i održavanjem kako bi se osiguralo da operacije funkcionišu efikasno.
Osnove odgovornosti prilikom upravljanja voznim parkom su:
Održavanje vozila,
Praćenje potrošnje goriva i troškova,
Upravljanje vozačima,
Planiranjem ruta,
Smanjenjem otpada i
Povećanjem produktivnosti.


Ove odgovornosti se često rešavaju korišćenjem softvera za upravljanje voznim parkom.
Znati šta je upravljanje voznim parkom kamiona i osigurati da je efikasan nije uvek ista stvar. Na primer, upravljanje vozačima obuhvata mnoge aspekte, uključujući:
Zapošljavanje i zadržavanje,
Bezbednost vozača,
Odnosi zaposlenih
Sigurnost se obično rešava kroz obuku i naprednu tehnologiju kao što su kontrolne kamere i sistemi za praćenje. Pošto menadžer voznog parka generalno upravlja vozačima na različitim lokacijama, efikasno upravljanje voznim parkom je najvažnije.

Prednosti efikasnog upravljanja voznim parkom
Ne može se preceniti koliko je efikasno upravljanje voznim parkom važno za kompanije koje se za svoj uspeh oslanjaju na transport. Prednosti uključuju povećanu produktivnost, smanjene troškove, smanjeno vreme zastoja, povećanu sigurnost i poboljšanu uslugu korisnicima. Hajde da bliže pogledamo prednosti razvoja plana upravljanja imovinom flote.

Povećavanje produktivnosti
Upravljanje voznim parkom omogućava kompaniji da prati napredak i osigura da se isporuke odvijaju na vreme, svaki put. Može da obezbedi resurse vozačima kako bi se osiguralo da mogu da stignu tamo gde treba da budu kada treba da budu tamo.

Smanjivanje troškova
Blagovremenim održavanjem voznog parka i smanjenjem troškova goriva, upravljanje voznim parkom kamiona će smanjiti vašu ukupnu potrošnju. Neodržavana vozila i zanemarivanje potrošnje goriva ili troškova mogu brzo dovesti do značajnih povećanja troškova u budućnosti.

Smanjivanje vremena zastoja
Svaki posao ima zabrinutost zbog zastoja. Na vama je da se pobrinite da vozila imaju manji broj zaustavljanja, kraća vremena zastoja zbog gužvi u saobraćaju a sve u cilju smanjenja zastoja i povećavanja efikasnosti.

Povećavanje bezbednosti
Korišćenje softvera za praćenje će takođe zaštititi vašu flotu i vaš proizvod. Bezbednost prevazilazi fizičku, posebno sa napretkom tehnologije za pomoć vozaču i samovožnje. Prihvatanje sajber bezbednosti zajedno sa fizičkom bezbednošću će poboljšati efikasnost upravljanja vašim voznim parkom.

Poboljšavanje kvaliteta korisničke usluge
Na kraju, cilj je da se proizvodi od tačke A do tačke B isporuče bezbedno i na vreme. Upravljanje voznim parkom je najefikasniji način da se osigura da se svaki korak na tom putu ispuni sa pažnjom posvećenom detaljima. Kada učinite svoje klijente srećnim, oni će se vraćati iznova i iznova.


8 saveta za poboljšanje upravljanja vašim voznim parkom

Razumevanje upravljanja voznim parkom i njegovo sprovođenje su dve strane istog novčića. Evo osam najboljih saveta za upravljanje voznim parkom za poboljšanje vašeg procesa.

1. Preduzmite preventivne mere
Unca prevencije vredi funtu lečenja. Nemojte jednostavno biti reakcionarni prema problemima koji se pojave. Efikasno upravljanje voznim parkom podrazumeva predviđanje potencijalnih problema i postavljanje sistema za njihovo rešavanje pre nego što postanu problem.

2. Fokusirajte se na dugoročni uspeh
Pogled ka budućnosti može vam dati ideju o tome kako treba da pristupite sadašnjosti. Na primer, solidan proces zapošljavanja i zadržavanja vozača može vam pomoći da izbegnete neke značajne prepreke u transportu. Postavljanje sistema zamene voznog parka takođe vam može dati veću kontrolu nad budućnošću.

3. Postavite ciljeve i merila
Analitika je prešla dug put i danas možemo pratiti skoro sve. Ono što je važnije od podataka su ciljevi i merila. Koristite informacije koje prikupljate i merite da biste informisali kako ćete nastaviti. Praćenje učinka će vam pomoći da bolje razumete kako da se prilagodite i nastavite ka individualnim ciljevima i ciljevima cele kompanije.

4. Učinite održavanje i bezbednost dostupnim
Ako svoje vozače učinite odgovornim za održavanje svojih vozila, takođe morate da im date alate za to. Održavanje i bezbednost moraju da budu laki i dostupni, inače vaša flota možda neće ispuniti standarde koje ste uspostavili.

5. Uspostaviti politiku kompanije
Ne zaboravite da politike kompanije moraju biti konkretne, ali fleksibilne. Ako ne kreirate politiku kompanije kako je navedeno u priručniku, rizikujete tumačenje informacija. Politike kompanije takođe treba pregledati i ažurirati kada je to potrebno.

6. Kreirajte smernice za kupovinu
Iako je upravljanje vozačima kritično, postoji mnogo više od upravljanja voznim parkom od samo svakodnevnih operacija. Jedan od najvećih troškova upravljanja voznim parkom je neefikasna kupovina i prodaja vozila. Umesto toga, uverite se da je ovo centralizovana funkcija za održavanje kontrole.

7. Dokumentujte sve
U današnjem svetu, vođenom velikim podacima, dokumentacija je kritična. Ali nemojte se oslanjati samo na staromodnu olovku i papir. Koristite dostupnu tehnologiju, uključujući softver za praćenje, kako biste skladištenje informacija učinili besprekornim i dostupnim.

8. Nastavite sa učenjem
Nema sumnje da se industrija stalno menja, tako da je najbolji način da imate najefikasniji proces upravljanja voznim parkom da ostanete u toku. Praćenje nove tehnologije samo je vrh ledenog brega. Nemojte se plašiti da prihvatite nove alate čim postanu dostupni. Ako to ne učinite, neko drugi će i tada će imati konkurentsku prednost.

Efikasno upravljanje flotom je umetnost i nauka
Ne postoji jedan način da osigurate da su vaši procesi upravljanja voznim parkom najbolji, ali kako ulažete više truda u povećanje efikasnosti, pozicionirate svoju kompaniju na boljem mestu kako biste osigurali budući uspeh. Pravi alati za upravljanje biće ulaznica za jaku tržišnu poziciju u godinama koje dolaze.

foto: pixabay

Pročitajte i...