UPOZORENJE: Rukovanje opasnim teretom

4. avgusta, 2.750 tona amonijum nitrata, koji je bio smešten u pogonu bejrutske luke, zapaljeno je, što je izazvalo eksploziju velikih razmera. Ljudski danak eksploziji bio je ogroman; u nesreći je poginulo najmanje 163 ljudi, a povređeno još 6.000. Naneta je ogromna šteta na objektima u i oko luke, kao i u okolnim područjima. Činjenica da je skladište bilo okrenuto prema moru verovatno je jedino što je spasilo grad Bejrut od potpunog uništenja.

Teretni kontigent je prvobitno prispeo brodom iz Gruzije, još 2013. godine. I dok je brod bio na pauzi, na putu za Mozambik, teret je zaplenjen i zadržan u luci zbog neizmirenih dugova i taksi. Brod je 2014. godine proglašen neprilagođenim za dalju morsku plovidbu, a teret je istovaren u „Hangar 12“, gde će ostati skoro 6 godina.

Profesionalcima u lancu snabdevanja jasno je da je ovo bio neuspeh lanca snabdevanja, Ipak, prema pisanju portala www.allthingssupplychain.com, umesto da to bude samo jedan veliki neuspeh, prisutni su bili i određeni propusti:

– Amonijum nitrat se čuvao u velikom, neobezbeđenom skladištu;

– Zgrada skladišta imala je višestruke strukturne probleme, uključujući pomerena vrata i rupu na južnom zidu.

– Značajna količina vatrometa bila je smeštena u istom skladištu.

– Radnici, angažovani da izvrše popravku zgrade i osiguranje vrata, nisu nadgledani niti upozoravani na sadržaj unutar zgrade.

– Iskre od zavarivanja rupe u zidu, mogu biti potencijalni rizik od požara, s obzirom na blizinu uskladištenog vatrometa.

Bilo bi lako pogledati šta se dogodilo u Bejrutu i ​​pomisliti da je to izolovan niz nesretnih događaja. Nažalost, iste greške i primeri lošeg upravljanja koji su doveli do eksplozije luke redovno se dešavaju u lancima snabdevanja širom sveta. Svaki od ovih tužnih incidenata ima različit nivo uticaja i niz različitih uzroka, ali s obzirom na kritičnu ulogu koju ljudi igraju u operacijama lanca snabdevanja, gotovo je uvek prisutna ljudsku grešku.

Uzmimo primer iz Sjedinjenih Država:

2018. godine konzerva aerosolnog sredstva za odbijanje medveda, pala je sa police skladišta Amazona u Nju Džersiju. 24 zaposlena su upućena u lokalnu bolnicu, jedan u kritičnom stanju. Budući da se problem sa sredstvom za odbijanje medveda u prošlosti ponavljao više puta, trebalo je preduzeti mere. U 2019. godini Amazon je najavio da će sagraditi specijalizovano skladište samo za opasne materijale, kao što su sredstvo za uklanjanje laka za nokte, sredstva za čišćenje na bazi izbeljivača i (naravno) sprej za medvede. Uvažavajući opasnost povezanu sa ovim proizvodima – bilo samostalno ili u kombinaciji – Amazon je dizajnirao da skladište bude manje, da uključuje dodatne sigurnosne mehanizme i da posebne materijale drži odvojeno. I bez sumnje, obavezna je redovna specijalizovana obuka svima koji rade u i oko skladišta.

Iako je incident sa sprejom protiv medveda puno blaži u poređenju sa eksplozijom u Bejrutu, jednako ga je bilo moguće sprečiti.

Rukovodioci lanca snabdevanja moraju biti svesni potencijalne opasnosti koju predstavljaju materijali koji se kreću kroz sopstvene ili susedne lance snabdevanja, koji dele kapacitet skladištenja i logistike. Neki primeri – poput spreja za medvede i amonijum-nitrata – izgledaju tako da se podzumeva dodatni nadzor, ali u zauzetoj, prezapošljenoj radnoj snazi čak i najopasnije situacije mogu se prevideti.

Znanje o tome, koji materijali se gde, pod kojim uslovima i sa kojom pažnjom čuvaju, ključna je mera bezbednosti.

izvor: allthingssupplychain.com

foto: Image by Clker-Free-Vector-Images from Pixabay

Pročitajte i...