Upoznajte IVECO eDaily

Brend IVECO predstavio je električnu verziju popularnog kombija Daily u svojoj matičnoj fabrici u Torinu.

Brend IVECO nije nov u segmentu električnih komercijalnih vozila. Naprotiv, električnu verziju Daily-a je prvi put predstavio već 2018. godine, kada je lansirao seriju Blue Power automobila. Međutim, sada dolazi sa potpuno električnom verzijom sa parametrima koji odgovaraju trenutnim potrebama kupaca.

Novi eDaily nam dolazi u verzijama do 3.5; 4.25; 5,2 i 7,2 tone. To je trenutno najšira ponuda na tržištu. Dok šasija može da nosi nosivost do 4,6 tona, kombi vozilo ima zapreminu tovarnog prostora do 20 m3. Brend je stavio do znanja da kupci, kada pređu na elektromobilnost, imaju na raspolaganju iste korisne funkcije na koje su navikli u vozilima sa dizel motorima. Maksimalni kapacitet vuče potpuno električne verzije je 2,5 tone.

Novi eDaily je izgrađen na okviru koji je izveden od teških kamiona, što bi trebalo da poveća njegovu robusnost i izdržljivost. Takođe će zaštititi baterije koje će biti smeštene u njemu.

Baterije po potrebi

Za maksimalnu fleksibilnost, kupac će moći da bira između jedne, dve i tri baterije. Jedna baterija ima instalirani kapacitet od 37 kWh, ali je interesantan odnos između instaliranog i korisnog (35 kWh) kapaciteta. Njihov proizvođač, FPT, koristio je inovativnu tehnologiju, zahvaljujući kojoj je odnos između instaliranog i korisnog kapaciteta do 95%. Umesto LiFePo4 (LFP), baterija koristi sastav nikl-mangan-kobalta (NMC). Obe spadaju u kategoriju Li-jonskih baterija, ali NMC tip se oslanja na drugačiju tehnologiju, čija je glavna prednost veća gustina energije. NMC baterije mogu brže da se troše, ali IVECO u potpunosti veruje svojoj tehnologiji, što potvrđuje i osmogodišnja garancija, ili 250.000 kilometara uključujući zamenu baterije ako njen kapacitet padne ispod 80%. Baterije su modularne i mogu se menjati po broju tokom životnog ciklusa vozila u zavisnosti od dometa koji zahtevaju vaše rute.

Maksimalni domet zavisi od broja baterija, ali sa tri u gradskom ciklusu, brend obećava domet do 400 kilometara. Ugrađeni punjač ima maksimalnu snagu punjenja od 80 kW, pri punom kapacitetu može napuniti energiju za približno 100 kilometara za 30 minuta. Novi eDaily pokreće električni motor sa trajnim magnetom, koji ima konstantnu snagu od 90 kW, ali može da poraste na 140 kW za kratko vreme zahvaljujući pojačanju. Vozač može da vidi dostupnost pojačanja na kontrolnoj tabli, tako da tačno zna da li je dostupno i može da ga koristi, na primer, prilikom polaska ili preticanja.

Digitalnih rešenja ne nedostaje

Digitalno povezana rešenja takođe će se pobrinuti za produktivnost. Svaki eDaily biće opremljen modemom za konekciju, preko kojeg će se podaci u realnom vremenu prenositi na IVECO ON portal i na taj način dostupni vlasnicima transportnih kompanija i menadžerima voznih parkova. Softver u vozilu će se ažurirati daljinski, bez potrebe za posetom servisu. Proaktivna i prediktivna dijagnostika će takođe ograničiti ovo, zahvaljujući kojoj će biti moguće unapred planirati održavanje.

Aplikacija eDaily Routing stupa u interakciju sa vozilom i predviđa njegov domet i mogući broj i dužinu zaustavljanja punjenja kako biste stigli na odredište. Sistem će takođe obavestiti menadžera voznog parka ako se nivo baterije približava minimalnom nivou. IVECO Driver Pal glasovni asistent pruža širok spektar informacija, uključujući proveru statusa vozila i statusa napunjenosti baterije. Takođe možete koristiti svoj glas da kontrolišete klima uređaj ili da pokrenete navigaciju, uključujući navigaciju do najbliže tačke punjenja.

Pomoć oko prelaska na struju

Kupci se postepeno navikavaju da prelazak na električnu energiju zahteva uvažavanje svih podataka i parametara. IVECO će im u tome pomoći uslugom eDaily eServices. On ih savetuje o izboru odgovarajućeg tipa vozila i broju baterija, kao i infrastrukturi za punjenje. Zajedno sa eDaily-om, biće lansiran i novi poslovni model Green & Advanced Transport Ecosistem (GATE), model dugoročnog iznajmljivanja električnih vozila, koji ima za cilj da pomogne velikom broju kupaca da pređu na transport bez emisija.

Svestran pristup

Tokom lansiranja novog eDaily-a, IVECO je izjavio da očekuje da će koristiti više pogona u budućnosti, u skladu sa specifičnim potrebama kupaca. Prema procenama brenda, vozila bez emisija činiće 7% tržišta 2025. godine, a njihov udeo će se povećati na 70% 2030. Udeo dizel motora će se progresivno smanjivati, ali sam IVECO očekuje da će i dalje biti koristi se za neke vrste aplikacija. Brend očekuje srednjoročni oporavak tržišta gasa, a gasni pogoni će takođe imati svoje mesto kao rešenje sa niskom emisijom.

izvor&foto: transport-logistika.cz

Pročitajte i...