U Singapuru realizovana isporuka putem drona sa 3D štampanim delovima

Luka Singapur bila je domaćin isporuke prvog na svetu drona sa 3D štampanim delovima za poletanje, putem Wilhelmsen thyssenkrupp AM platforme. Alat za ovaj jedinstveni dron, izgradila je finska kompanija Wartsila, a isporuka je prvi put realizovana noću putem drona do plovila na sidrištu luke. Iz Wilhelmsen grupe, koja upravlja najvećom pomorskom mrežom na svetu, naveli su da je isporuka deo njegove aktuelne strategije koja ude “ruku pod ruku” sa rastom 3D tržišta. Kompanija navodi da motori često zahtevaju specijalne alate za rešavanje problema i optimizaciju efikasnosti sa drugom opremom. Alati za podizanje, jedan su takav primer, koji je presudan za izgradnju i servisiranje velikih motora.

Wilhelmsen i thyssenkrupp su zajedno radili na optimizaciji isporuke 3D štampanih delova istražujući nove mogućnosti prilikom implementacije tehnologije u pomorsku industriju.

Uspešna noćna isporuka bila je jasan dokaz koncepta, što je ujedno uspostavilo čvrstu osnovu za potencijalnu buduću saradnju između kompanija, rekli su u Wilhelmsen-u.

Hakon Ellekjaer, šef 3D štampe u Wilhelmsen-u, rekao je sledeće: „Veoma smo uzbuđeni što smo krenuli na ovo putovanje sa Wartsila-om. Ova prekretnica označava budućnost lanca snabdevanja za pomorsku industriju i naše kupce koji sada doživljavaju rešenje koje je brže, bolje i zelenije.

Sa druge strane, Giuseppe Sarago, direktor Smart Technology Hub-a u Wartsila Marine Power, takođe je prokomentarisao: „Ovo predstavlja izvanredan primer kako Wartsila-in pametan pristup proizvodnim tehnologijama otvara nove mogućnosti ne samo za proizvodnju, već i za bolje servisiranje naših kupaca. Stvaranje procesa alata je brže, jeftinije, sa vrlo kvalitetnim standardima i sigurno, ali jasno smanjuje potrebu za zalihama i omogućava pravovremene proizvodne procese i uslužnu podršku poput ovog koji smo testirali. Takav uspeh ne bi bio moguć pre nekoliko godina, razlika u poređenju sa prošlošću bila je sposobnost iskorišćavanja novih tehnologija koje ih kombinuju da bi stvorile trenutnu vrednost. “

izvor: porttechnology.org