Tržišne novosti: Asda podiže stope dobavljača zbog troškova prevoza za dodatnih 5%

Jedan od vodećih britanskih lanaca supermarketa, Asda, pismeno je upozorio svoje dobavljače da povećava stope prevoza za 5% zbog rastućih troškova povezanih sa nedostatkom vozača teretnih vozila, piše Grocer, a prenosi portal trans.info.

Prema web vestima o maloprodaji, dobavljači Asda imaju samo mesec dana pre nego što će se susreti sa novim cenama.

U pismu, u koje je uvid imao Grocer, Asda tvrdi da su se neki njihovi troškovi povećali za čak 12% zbog stalnog nedostatka osoblja koji delimično pripisuje Brexitu.

Asda-in viši direktor za logističke usluge, Chris Hall, objasnio je u pismu ulogu koju je Brexit imao u rastućim troškovima:

Sveukupno, uspeli smo da održimo uslugu i na vreme dopremimo robu do naših prodavnica. I dalje podržavamo sve naše dobavljače u raznim logističkim i transportnim pitanjima sa kojima bi se mogli susresti. Pitanja s kojima se suočavamo su (ona) sa kojima ste se nesumnjivo susreli ili videli u nacionalnoj štampi. Mnogi vozači su se vratili u zemlju porekla tokom dužeg perioda zaključavanja i ograničenog putovanja. Velika većina se još nije vratila. Neizvesnost Brexita i buduća prava na život i rad u Velikoj Britaniji primorala je mnoge vozače da učine isto. Opet, velika većina se nije vratila, niti se od njih očekuje “.

Hall zatim nastavlja, da Asda mora da nadoknadi neke od tih troškova i veruje da je sada potrebno povećanje stope prevoza od 5%.

Portparol Asde rekao je za Grocer:

Zbog neviđenog nedostatka vozača teretnih vozila, nezavisni dobavljači logistike (3PL) koje koristimo za prikupljanje robe od dobavljača i dostavljanje na skladišta znatno su povećali stope u poslednjih nekoliko meseci i do danas smo apsorbovali taj dodatni trošak. Iako je prenošenje bilo kakvih troškova na dobavljače krajnje utočište, izazovi u logističkoj industriji ostaju nerešeni i kao rezultat toga težimo tesnoj saradnji sa našim dobavljačima kako bismo promenili stope koje pružamo za ovu uslugu.

Asda, naravno, nisu jedini glavni supermarket koji je povećao stopu prevoza; Tesco i Sainsbury’s su to već učinili.

*izvor: trans.info; foto: pixabay.com

Pročitajte i...