Tri primera kako održive kompanije koriste zelenu tehnologiju

Sa globalnim naporima da se podigne svest o klimatskim promenama, sve više potrošača proverava ekološke akreditive kompanija od kojih kupuju. Više nije dovoljno da kompanije jednostavno smanje svoju ambalažu. Umesto toga, potrošači kopaju dublje, gurajući kompanije da istinski preurede svoje načine rada. Na nekim mestima se takođe uključuje zakonodavstvo, jer vlade pokušavaju da se kreću ka neto nuli kako bi podržale svoje klimatske sporazume.

Postoje neke neverovatne inovacije, a posebno za kompanije sa velikim budžetima i timovima, postoji sjajna prilika da daju primer i naprave veliku razliku. Ali bez obzira na veličinu kompanije, skoro uvek postoji lekcija koja se može primeniti na bilo koju veličinu poslovanja. Pogledaćemo u nastavku kako kompanije koriste najnoviju održivu tehnologiju.

Zelena energija

Sa lako dostupnim solarnim panelima i energijom vetra, oni nude savršeno rešenje za veće kompanije koje treba da generišu veliku količinu energije, kao što su tehnološke kompanije. Internet možda nije prva stvar na koju pomislite kada su u pitanju emisije ugljenika, ali sve što radimo na mreži se zbraja. Posebno za velike tehnološke kompanije kao što je Google, održavanje pretraživača zahteva ogromnu količinu energije.

Google je uspeo da sebe natera da pređe na 100% obnovljivu energiju 2017. godine, koristeći solarnu energiju i energiju vetra. Takođe su izvršili reviziju svojih servera podataka, čineći ih 50% efikasnijim, što znači da je njihova potrošnja energije ukupno smanjena.

Upravljanje lancem snabdevanja

Jedna od prednosti tehnologije lanca snabdevanja je da ima sposobnost upravljanja procesima do najsitnijih detalja i da može da obezbedi složene izveštaje koji bi ljudima oduzimali neverovatno vreme. Kada je u pitanju smanjenje ugljeničnog otiska, detalji su važni, a rezovi se prave tamo gde se može napraviti veća razlika u celini.

Na primer, Henkel koristi sistem koji im daje informacije u realnom vremenu o njihovoj potrošnji energije i vode u njihovim fabrikama. Ovaj isti sistem je dalje razvijen kako bi im pružio ukupan uvid u njihov lanac snabdevanja i analitiku transporta.

Samsung je još jedna kompanija koja teži kreiranju ekološki osvešćenih radnih mesta. Oni procenjuju da poboljšanje efikasnosti njihovih procesa čini 9% njihovog ukupnog smanjenja gasova staklene bašte, a proširenje njihove upotrebe obnovljive energije je doprinelo sa 36% njihovom ukupnom smanjenju gasova staklene bašte.

Ponovo upotrebite i reciklirajte

Ponovna upotreba i reciklaža su uspostavljeni deo vođenja održivog načina života, a to se ne razlikuje ni za preduzeća. Moderna tehnologija koristi mnogo delova koji su napravljeni od ograničenih resursa, tako da su ponovna upotreba i reciklaža od suštinskog značaja da bi se zadovoljila potražnja, bez razdvajanja planete za resursima.

Da bi se borile protiv ovoga, kompanije poput Dell-a imaju za cilj da ponovo iskoriste ili recikliraju ekvivalentnu stavku za svaki proizvod koji prodaju. Takođe su kreirali „Concept Luna“, koji ima za cilj da dizajnira proizvode koji se lako mogu popraviti ili imaju komponente koje se mogu zameniti i ponovo koristiti, kako bi se smanjio otpad i podržala kružna ekonomija. Takođe, oni koriste univerzalne zavrtnje što znači da kupac ne mora da ima specijalizovane alate da bi završio popravku.

I konačno, nespecifične tehnološke šeme recikliranja takođe imaju za cilj da olakšaju ljudima da odlože svoju staru elektroniku, umesto da je ostave u kutiji kod kuće, kako bi mogli da iskoriste metale i delove koji se nalaze u njima.

*foto: unsplash.com

Pročitajte i...