Trendovi u grafičkom dizajnu za 2023. godinu

Brza smena trendova u grafičkom dizajnu dovodi do brojnih osveženja ovog polja u 2023. godini. U tekstu koji sledi ćemo stoga govoriti o načinima vizuelizacije i faktorima koji će uticati na delovanje grafičkih dizajnera u godini koja je pred nama, uzimajući u obzir sve činioce koji su prethodnih godina uticali na inovacije i izmene u oblasti grafičkog dizajna.

Eksperimentisanje u domenu tipografije

Među trendovima u grafičkom dizajnu se ove godine javlja jedan novi talas ekperimentisanja u domenu tipografije, te ćemo imati prilike da svedočimo novim varijantama klasičnih pisama, koje će se formirati lomljenjem i povlačenjem slova. Ovo je trend koji će u 2023. godini da traje pod uticajem prethodne popularnosti retro dizajna, a sve naravno u cilju oneobičavanja i postizanja atraktivnih novih rešenja. Ove godine ćemo takođe imati priliku da vidimo interesantne display fontove, koji mogu biti čak i 3D, jer se teži ka upečatljivosti. Ovi fontovi će se koristiti najviše za kratke blokove teksta, a razlog njihovoj popularnosti će biti popularnost digitalnih oglasa.

Pored inovativnosti i poigravanja, u toku 2023. godine ćemo takođe imati prilike da vidimo i sjajne varijante upotrebe jednostavnijih rešenja, kakav je geometrijski sans-serif, a u pitanju su fontovi koji su u skladu sa minimalističkom estetikom koja i ove godine dominira. Ovi fontovi idu pod ruku sa težnjom grafičkih dizajnera da postignu upečatljivost i jasnoću svojih poruka.

Boje u 2023. godini

Novi trendovi u pogledu boja u grafičkom dizajnu ove godine će se mahom odnositi na jarke boje. Čini se da zaista sva ponuđena vizuelna rešenja ove godine teže ka odvažnosti i upadljivosti. Ovo će uticati i na dešavanja na planu računarske periferije i potrošne opreme, jer će biti potrebno da kvalitetni toneri za štampače i štampači podrže potrebu za glatkim prelazima, oštrim tekstom i vernošću boja. Jarko roze boja (poznata još kao “barbie” roze) će se pojaviti kao način isticanja minimalističkog dizajna. Boje će dakle biti još jedno od sredstava postizanja upečatljivosti i utiska odvažnosti ove godine.

Dizajn logotipa

Pred nama je veoma interesantna godina kada je u pitanju dizajn logotipa. Vintage logo će biti i ove godine veoma popularan izbor među brendovima, jer ostavlja utisak pouzdanosti, kao i geometrijski oblici koji na jednostavan način prenose različite poruke. Lototipi ove godine postaju veći, što pravdamo upotrebom pametnih telefona za konzumiranje digitalnih sadržaja, te i potrebe da brendovi budu uočeni. Prilikom izrade logotipa na prvom mestu će biti funkcionalnost i personalizacija.

Kada je u pitanju dizajn logotipa, ove godine će grafički dizajneri i brendovi težiti ka minimalističkim rešenjima, za razliku od realizma koji je bio prisutan u prošlosti. Ovaj trend nije novost, budući da je vladao i u toku prethodnih godina, ali će na njemu godina pred nama naročito insistirati.

VR i AI uticaj

Na grafički dizajn će ove  godine u velikoj meri uticati virtuelna realnost i artificijelna inteligencija, te će biti u znaku eksperimentisanja i pomeranja granice mogućeg. Dizajneri će se baviti sadržajima koji će biti u domenu VR iskustva i koji se može koristiti i u marketinške svrhe. Sve je veća potražnja i za pokretnom grafikom, a 3D dizajn će ove godine doživeti još veću popularnost no što je to bio slučaj u toku prethodnih godina.

Kada govorimo o dominantnim stilovima, grafički dizajneri ne beže od uticaja koji oblikuju trendove i u drugim industrijama, tako da možemo da očekujemo snažan upliv estetike devedesetih godina prošlog veka.

Kada je u pitanju grafički dizajn, govorimo o kombinaciji kreativnosti i trendova u domenu modernih tehnologija, te samim time i o neprestanim inovacijama i interesantnim rešenjima i trendovima. Godina koja je pred nama nesumnjivo obećava, a do kakvih će još ideja doći grafički dizajneri u toku 2023. godine nam ostaje tek da vidimo.

Velibor Živkov

Pročitajte i...