Trajna skladišta akumulatora za električne automobile u Škodi

ŠKODA predstavlja novu inovativnu centralu za napajanje širom svoje mreže prodavaca koja će se napajati baterijama električnih automobila u drugom veku trajanja.

Sistem, koji je razvijen u partnerstvu sa češkom tehnološkom kompanijom IBG Česko, može se koristiti za napajanje zgrada u maloprodaji i radionicama i za brzo punjenje automobila korisnika.

Nakon uspešnog pilot projekta u Pragu, inovativna čvorišta za skladištenje energije sada su dostupna odabranim ŠKODA trgovcima u kontinentalnoj Evropi. Do sada je primljeno 160 prednarudžbi od trgovaca u Češkoj, Nemačkoj, Holandiji i Slovačkoj, s mogućnošću proširenja u Velikoj Britaniji u budućnosti.

Čvorišta za napajanje mogu primiti do 20 baterija iz ŠKODA plug-in hibridnih modela, svaka sa 13kWh, ili pet baterija od 82kWh iz potpuno električnog Enyaq iV. Sistem ima ukupni kapacitet do 328kWh, koji se može koristiti za napajanje stanica za brzo punjenje sa prenosnom snagom do 150kW.

Sistem takođe može da skladišti sav višak zelene električne energije koji proizvodi, na primer, fotonaponski sistemi ŠKODA trgovaca. Ova električna energija se tada može koristiti u bilo kom trenutku sa punom snagom prenosa, bez obzira na vremenske prilike ili trenutno opterećenje na lokalnoj električnoj mreži.

Osim toga, trgovci mogu koristiti električnu energiju proizvedenu u kući za osvetljavanje svog izložbenog prostora ili radionice ili za pokretanje klima uređaja. Sistem se može povećati ili smanjiti, a baterije se mogu zameniti u nekoliko jednostavnih koraka ako je potrebno.

ŠKODA ima potencijal da izgradi više od 4.000 jedinica u narednim godinama.

Kako svi potpuno električni i plug-in hibridni modeli ŠKODA dolaze sa osmogodišnjom garancijom od 100.000 milja na litijum-jonske baterije, prva generacija čvorišta za napajanje opremljena je baterijama iz testiranja i predprodukcije vozila.

ŠKODA procenjuje da sistem potencijalno produžava vek trajanja baterija do 15 godina, značajno poboljšavajući njihov ugljenični otisak. Na kraju ovog drugog životnog ciklusa, ŠKODA će reciklirati ćelije u kontrolisanom procesu. Oporavljene sirovine se zatim koriste za proizvodnju novih baterija.

Dobro je videti napredna razmišljanja proizvođača motora kada je u pitanju druga upotreba baterija za električne automobile. Ovo je odličan način korištenja starih baterija i još bolje je videti da se to sada događa.

izvor&foto: electricdrives.tv

Pročitajte i...