Toyota sarađuje na projektu DOE

U trogodišnjoj saradnji od 6,5 miliona dolara koju je finansiralo Ministarstvo energetike SAD (DOE), Toyota Motor North America će sarađivati sa Nacionalnom laboratorijom za obnovljivu energiju (NREL) na izgradnji, instalaciji i proceni proizvodnje energije gorivnih ćelija od 1 MW na vodonik.

Postavljen da bude sproveden u NREL-ovom Flatirons kampusu u Arvadi, Kolorado, sistem od 1MW integriše više Toyotinih modula gorivnih ćelija u veći sistem da obezbedi stacionarnu snagu koja reaguje, podržavajući DOE-ovu H2@Scale viziju za čisti vodonik.

Toyotin generator gorivnih ćelija dolazi kao deo sistema naprednog istraživanja integrisanog energetskog sistema (ARIES) koji se projektuje i pušta u rad u NREL-ovom Flatirons kampusu.

Sastoji se od 1,25 MW PEM elektrolizera, 600 kg skladišta vodonika i generatora gorivih ćelija od 1 MW, ARIES pruža platformu za demonstriranje direktne proizvodnje vodonika iz obnovljivih izvora, skladištenja energije, proizvodnje energije i integracije u mrežu na megavatu.

Projekat je nastavak prethodne demonstracije NREL-a koja je koristila automobilsku gorivu ćeliju za napajanje data centra. Partneri su rekli da će planirani sistem zasnovan na Toyoti generisati približno 15 puta više energije, sposoban za jednosmernu i naizmeničnu struju.

Istraživači NREL-a se nadaju da će pomeriti operativne granice sistema gorivnih ćelija kako bi identifikovali ograničenja performansi i degradaciju, generišući podatke iz stvarnog sveta koji će pomoći u razvoju budućih aplikacija.

H2 View razume da će istraživanje i razvoj takođe uključiti procenu kako sistem funkcioniše kada je integrisan sa sistemima za skladištenje energije i obnovljive izvore energije.

Kristofer Jang, potpredsednik Grupe za poslovni razvoj za rešenja gorivnih ćelija u Toyoti, rekao je: „Postizanje neutralnosti ugljenika zahteva od svih nas da istražimo nove primene tehnologije nulte emisije, uključujući kako će se ta tehnologija integrisati sa drugim sistemima, koje projekat sa NREL će se identifikovati. Primena naših modula u primeni ove veličine pokazuje skalabilnost Toyotine tehnologije gorivnih ćelija, bilo da se radi o jednom modulu gorivih ćelija za jedno putničko vozilo ili više sistema kombinovanih za napajanje opreme za teške uslove.“

Daniel Leighton, istraživački inženjer u NREL-u i glavni istraživač na projektu, dodao je: „Proučićemo skaliranje PEM sistema gorivnih ćelija za stacionarnu proizvodnju energije da bismo razumeli koji su izazovi u pogledu performansi, izdržljivosti i integracije sistema. Ovaj sistem generatora gorivnih ćelija takođe stvara novu mogućnost istraživanja gorivih ćelija u megavatu u NREL-u.“

U julu (2022.) Toyota je postavila stacionarni sistem gorivih ćelija za napajanje legendarnog znaka Marvel stadiona i kutije za trenere u Melburnu, Australija, tokom utakmice Australijske fudbalske lige (AFL).

izvor&foto: h2-view

Pročitajte i...