Toyota planira da izgradi fabriku baterija u Americi vrednu 1,3 milijarde dolara

Poznati japanski proizvođač automobila najavio je da će izgraditi novu fabriku baterija u Severnoj Karolini u SAD-u, u sklopu planova za proširenje svojih napora za elektrifikacijom.

Nova lokacija u Libertiju će početi sa proizvodnjom 2025. godine i za početak će moći da isporučuje litijum-jonske baterije za 800.000 vozila godišnje. Prema rečima glavnog administrativnog direktora Toyota Motor North America Krisa Reinoldsa, ova ekspanzija će „ukrčiti put“ za proizvodnju električnih vozila kompanije.

U oktobru, Toyota je objavila da će osnovati novu kompaniju i izgraditi novu fabriku baterija u SAD sa Toyotom Tsusho, podružnicom Toyote grupe. Investiciju u novu fabriku izvršiće nova kompanija pod nazivom Toyota Battery Manufacturing. Očekuje se da će proširenje marke Toyota sa novom filijalom kompanije otvoriti 1.750 radnih mesta u ovoj oblasti automobilske industrije.

Sredstva su deo fonda od 13,5 milijardi dolara, koje je Toyota objavila u septembru za razvoj baterija i svog sistema za snabdevanje baterijama do 2030. godine. Samo u Sjedinjenim Američkim Državama, kompanija je prošlog meseca objavila da će uložiti 3,4 milijarde dolara (380 milijardi jena) u razvoj automobilskih baterija u SAD i proizvodnju do 2030. godine.

*foto: unsplash

Pročitajte i...