Toyota namerava da ove godine napravi rekordnih 9,2 miliona vozila

Toyota Motor Corp planira da ove godine zabeleži visoku globalnu proizvodnju od 9,2 miliona vozila, što je za oko 2% više u odnosu na proizvodnju pre-koronavirusa u 2019. godini, izvestio je u list Nikkei ne pozivajući se na izvore.

Proizvođač automobila je obavestio svoje glavne dobavljače o planu, koji odražava zamah prodaje u Kini i oporavak potražnje u Severnoj Americi i Japanu. Toyota ove godine očekuje solidnu prodaju širom sveta zahvaljujući puštanju vakcina protiv koronavirusa.

Toyota je pretekla Volkswagen u prodaji vozila prošle godine, povrativši pol poziciju najprodavanijeg svetskog proizvođača automobila prvi put u poslednjih pet godina. Navedimo i to da recimo u Japanu kompanija očekuje da će ove godine proizvesti skoro 3,2 miliona jedinica, što je porast od 9% u odnosu na 2020. godinu, ali pad od 7% u odnosu na 2019. godinu.

Toyotin skok u globalnoj prodaji prošle godine uglavnom su predvodili novi modeli vozila, posebno SUV-ovi. Proizvođač automobila 2021. očekuje da će proširiti prodaju popularnih modela poput kompaktnog SUV-a RAV4 i crossover terenskog automobila srednje veličine Harrier.

Međutim, Toyota takođe vidi razlog za oprez. Pandemija je prošle godine povećala potražnju za privatnim vozilima i podstakla bogate ljude da troše novac na luksuzne automobile, a ne na putovanja, dva trenda koja se možda neće održati 2021. godine.

izvor&foto: asia.nikkei.com