Toyota i Honda zaustavile su proizvodnju dok Malezija ulazi u lockdown

Japanski proizvođači automobila Toyota i Honda ugasiće proizvodnju u Maleziji dok ta azijska država ulazi u lockdown, što izaziva zabrinutost da će sve veći broj slučajeva COVID-19 u jugoistočnoj Aziji poremetiti globalne lance snabdijevanja.

Proizvođačima automobila i proizvođačima čelika biće dozvoljeno da nastave da rade, ali mogu poslati samo 10% svojih zaposlenih na posao, dok će elektroničke, hemijske i farmaceutske kompanije biti ograničene na 60%.

Ova regija služi kao ključno proizvodno čvorište za poluproizvode, jer mnoge kompanije preusmeravaju proizvodnju iz Kine. Ovakvi rastući slučajevi prete da poremete globalnu proizvodnju. Toyota, koja je prošle godine napravila oko 50.000 vozila u Maleziji, obustaviće proizvodnju i prodaju u toj zemlji. Honda će takođe zatvoriti dve fabrike tokom perioda zaključavanja.

U međuvremenu, u oblastima severnog Vijetnama pronađen je „hibridni“ koronavirus sa osobinama iz UK i Indije, a vlasti su sve više zabrinute zbog pretnje lancima snabdevanja. Azija je do nedavno pretrpela manje slučajeva COVID-19 nego SAD ili Evropa. Ali sada, regija je prijavila više od 210.000 novih dnevnih infekcija, više od 40% od ukupnog broja širom sveta.

*izvor: allthingssupplychain.com; foto: pixabay.com

Pročitajte i...