TOP 30 najzanimljivijih alogistics priča u 2022. godini – prvi deo

Rekapitulirajući rad našeg portala u prethodnoj godini, izdvojili smo, prema našem mišljenju, 30 najzanimljivih priča koje smo podelili sa vama. Nadamo se da će vam se svideti naš izbor, a ukoliko smatrate da bi još neka od naših priča trebalo da uđe u TOP 30 izbor, možete nam se obratiti putem kontakta ili Instagram profila.

Evo prvih 15 najzanimljivijih alogistics priča koje smo izdvojili za vas, a uskoro vas očekuje i drugi deo:

1. Volvo se okreće humoru u svojoj najnovijoj komercijalnoj kampanji za teretna vozila

Reklame Volvo Trucks-a za teretna vozila nikada nisu bile tako dosadne, ali njihova najnovija je svakako neobična, duhovita reklama koja će vam ulepšati dan.

Kako se može napraviti reklama za teretni kamion? Neki kreativci smatraju da je najbolji način da predstave sve važne cifre poput potrošnje goriva, konjskih snaga ili možda dometa u slučaju električnih vozila. Jer kupovina kamiona ne bi trebalo da se zasniva na vašim emocijama, zar ne?

Ali ovaj skoro deset godina star video je takođe nezaboravan. Na njemu je prikazan Žan-Klod van Dam kako stoji između dva kamiona jedan pored drugog, na retrovizoru kamiona, kako bi reklamirao Volvo tvrdnju o preciznom upravljanju.

2. Američki srednjoškolci izrađuju delove za NASU koji će leteti u svemir

Apsolutno je neverovatno kakve se stvari mogu naučiti u srednjoj školi ovih dana. U jednoj učionici u Ferportu, u Centru za razvoj karijere Eastern Monroe i drugim učionicama širom SAD-a, đaci mašinske obrade kuju precizne delove za NASA-u.

Senior Isaiah Saunders-Brevner i njegovi drugovi iz proizvodnje i mašinske obrade, na neki način, idu u svemir. Đaci izrađuju 30 komada delova za ručke, koje će biti postavljene unutar Međunarodne svemirske stanice, i na taj način pomažu astronautima.

3. Vozač kamiona iz Francuske višestruki dobitnik nagrada za izum u obezbeđivanju tereta

Francuski vozač teretnog vozila izumeo je jednostavnu alatku za brže i lakše obezbeđenje tereta, u situacijama kada posadu vozila čini jedan vozač. Ovaj izum doneo mu je tri nagrade za kratko vreme.

Nazvan FIXANG, alat olakšava jednoj osobi da brzo montira trake za pričvršćivanje oko tereta. Kada vozač počne da postavlja kaiš i zakači prvu kuku u prikolici, može koristiti snažno magnetizovani čelični alat da zadrži kuku na jednom mestu.

To znači da vozač može da ispusti drugi kraj kaiša kroz teret i može da manipuliše sa trakom za zatezanje kako bi osigurao teret bez brige o eventualnom popuštanju pomenute prve kuke.

Prema specifikacijama, alat se može koristiti sa većinom traka koje se koriste u transportu, a u osnovi je neuništiv ako se propisno koristi.

Jednostavan, ali efikasan alat već je doneo tri priznanja francuskom vozaču kamiona Christophe Prieur-u.

4. Najveći avionski motor na svetu je sada spreman za testiranje

Rolls-Royce je objavio da je izgradnja njegovog UltraFan® tehnološkog demonstratora završena i da je testiranje u toku. Značajna programska prekretnica postignuta je kada je demonstracioni motor premešten iz radionice za izgradnju u Derbi, UK. Testbed 80, gde je montiran u očekivanju testiranja.

Očekuje se da će se prvi test demonstracije održati početkom sledeće godine i koristiće se 100% održivog avionskog goriva.

Najveći demonstrator avio-motora na svetu, UltraFan ima nekoliko revolucionarnih inovacija koje povećavaju efikasnost goriva, što smanjuje emisije i poboljšava održivost. Tehnologija bi se uskoro mogla koristiti i za poboljšanje efikasnosti i održivosti naših sadašnjih motora u radu.

5. Pickle Robot – automatizovani robotski sistemi koji istovaraju desetine hiljada paketa mesečno

Pickle Robot Company („Pickle Robot“), pionir u robotskim automatizovanim sistemima, baziranim na veštačkoj inteligenciji za istovar kamiona, objavila je da poseduje aktivne pilot implementacije koje istovaraju desetine hiljada paketa mesečno na lokacijama kupaca u širem području Los Anđelesa.

Time je ova kompanija prikupila 26 miliona dolara finansiranju seriji A koju predvode Ranpak, JS Capital, Schusterman Family Investments, Catapult Ventures i Soros Capital, a pored toga, Pickle Robot je svom liderskom timu dodao veterane industrije orijentisane na rast, kako bi ubrzao komercijalizaciju vodećih robotskih sistema za istovar.

Osnovan 2018. godine, Pickle Robot se uhvatio u koštac sa brojnim izazovima, kojesa sobom nosi skladište, koristeći industrijske robote izgrađene

6. TOP 10 kontejnerskih luka u Evropi

Veliki broj evropskih luka predstavlja glavnu kapiju međunarodnog kontejnerskog transporta.

Pored ogromnog kontejnerskog lučkog trija Roterdam – Antverpen – Hamburg, postoji nekoliko evropskih čvorišta koja se takođe razvijaju i smatraju se ključnim čvorištima za evropski i globalni lanac snabdevanja. Sledeća lista, sadrži najprometnije kontejnerske luke u Evropi.

1. u nizu jeste luka Roterdam, Holandija

Luka u Roterdamu je najveća i najprometnija luka u Evropi i 11. najprometnija luka na svetu. Holandska luka je takođe najveće pretovarno čvorište u Evropi i prepoznata je kao evropski centar za prazne kontejnere, sa svojim kontejnerskim prostorima (deportima) koji pokrivaju površinu od više od 485.622 m2 i specijalizovani su za prodaju, inspekciju, modifikaciju, čišćenje i popravku.

7. Top 5 prednosti mlečnog pogona u logistici

Da li ste se ikada zapitali kako možete da smanjite troškove transporta i da istovremeno poboljšate korisničku uslugu? Logistika za proizvodnju mleka, poznatija i kao Milk Run, može biti vaš odgovor.

Termin je nastao u mlečnoj industriji, gde je jedan mlekar svakodnevno isporučivao mleko kućama i preduzećima. Mlekar bi obilazio, uzimao prazne flaše i dostavljao pune. Vremenom je staza mleka (Milk Run) postala metafora za svako ciklično ponavljajuće putovanje radi isporuke robe.

Danas se Milk Run metoda koristi u pogonima za vitku proizvodnju, koji su fokusirani na optimizaciju svakog aspekta proizvodnje – posebno rukovanja materijalom i transportom.

Sa dobrom idejom o tome kako funkcioniše mlečni pogon, tj. Milk Run, istražićemo neke od prednosti korišćenja ove strategije u logistici.

na osnovnom softveru veštačke inteligencije, kompjuterskom vidu i naprednim senzorima.

8. Novi Ginisov svetski rekord

Usubotu, 29. oktobra, Retijska železnica je uspela da postavi svetski rekord u pokušaju da bude najduži putnički voz na svetu, putujući na Uneskovoj ruti svetske baštine od tunela Albula u Predi do čuvenog vijadukta Landvasser kod Filisura.

Voz se sastojao od 25 višestrukih jedinica Capricorn sa četiri vagona koje je proizveo Stadler i imao je dužinu od 1.906 metara. Voz je sastavljen od petka do subote uveče pre polaska iz Preda u 14:20. Nešto posle 15:30, voz koji obara rekord je stigao na svoje odredište: spektakularni vijadukt Landvasser. Ukupno putovanje je bilo samo 25 km.

9. Projekat Herkules

Projekat Herkules je plod saradnje između proizvođača civilnih podmornica Triton Submarines, podvodnog dizajnerskog i inženjerskog studija Dark Ocean Design i dizajnera luksuznih superjahti Espena Øina.

Ako niste poznavalac podvodnih plovila ili superjahti, ova imena vam možda ne znače ništa, ali ove kompanije su veoma poštovane u svojim oblastima.

Koncept koji je u razvoju dolazi sa potpuno prilagodljivim enterijerom, a njegovi dizajneri su želeli da pokažu kako zamišljaju koncept „privatnog ronjenja“. Unutrašnjost replicira privatnost i udobnost u kojoj putnici mogu uživati u privatnim avionima. Može se pohvaliti raskošnim kožnim sedištima, a pilot i putnici su odvojeni u dva odeljka unutrašnjim pregradama.

10. Pogrešnim proračunom specijalnog transporta pričinjena šteta od 500.000 evra

Istraga je pokrenuta nakon što je vozač kamiona, koji je vukao lopaticu vetroturbine dugu 78 metara, morao da se okrene nazad zbog tereta koji nije mogao da prođe ispod železničkog mosta. Iako je udes pričinio samo površnu štetu na mostu, šteta na teretu se procenjuje na pola miliona evra.

Prema saopštenju bremenske policije, vozač je prošao ispod železničkog mosta u ulici Senator Apelt, ali je morao naglo da prekine putovanje, jer teret nije mogao bezbedno da prođe.

Policija dodaje da je teret kamiona dodirnuo čelične nosače železničkog mosta i da je teško oštećen. Policajci su morali da ograde mesto nesreće kako bi omogućili vozaču bezbedno kretanje unazad.

Šteta pričinjena na lopatici vetroturbine procenjuje se na 500.000 evra. U policijskom izveštaju se navodi da je površina oštrice pocepana na površini od 3 metra.

11. Auto koji čisti vazduh tokom vožnje

TU/ecomotive, tim studenata sa Tehnološkog univerziteta Ajndhovena u Holandiji, razvio je prototip električnog vozila koje uklanja CO2 iz vazduha dok se vozi.

Nazvan Zem, za mobilnost bez emisija, dvosed podseća na BMV kupe i ima dva specijalna ugrađena filtera koji hvataju do dva kilograma CO2 na oko 32.000 km (20.000 milja) putovanja, prema procenama tima. CO2 se zatim skladišti u automobilu dok se odloži. Oni zamišljaju budućnost kada se filteri mogu prazniti na stanicama za punjenje.

12. Spora ili brza vožnja: Šta ima više smisla u električnom automobilu?

Stereotip vozača električnog automobila je onaj koji se drži skoro smešno spore brzine na autoputu kako bi sačuvao domet, dok vozači dizela i benzina prolaze dvostruko većom brzinom.

Ovaj kliše možda nije uvek istinit, ali zabrinutost zbog dometa među električnim vozačima, koji su često zabrinuti da neće stići do sledeće stanice za punjenje, svakako ih čini svesnijim šta njihova brzina znači za njihov vek trajanja baterije.

Na kraju krajeva, savet stručnjaka je obično da izbegavate spuštanje papučice gasa, jer što se više približavate najvećoj brzini svog automobila, to brže praznite bateriju.

Ali nije li brža vožnja i češće punjenje možda i brže? I možete li i dalje da prekinete svoje putovanje čak i ako morate češće da punite?

To je teorija koju je grupa stručnjaka za automobile nedavno stavila na test. Test su uradili zaposleni iz nemačkog časopisa za automobilsku industriju Auto Motor und Sport otkrili su da zaista možete da skratite vreme dužih putovanja tako što ćete trošiti bateriju i češće puniti.

Ali ako želite da krenete ovim putem, biće vam potrebna strategija vožnje koja u velikoj meri zavisi od kapaciteta baterije vašeg automobila i nivoa potrošnje.

13. Skoro zaboravljeni prototip Opel 1.5-23 COE

Opelova duga tradicija lakih komercijalnih vozila se nastavlja.

Senzacionalna otkrića su retka, ali se dešavaju. Stručnjaci iz Opel Classica otkrili su na aukciji osam drevnih fotografija dostavnog kombija. Otkriće se pretvorilo u otkrovenje. Neobjavljene fotografije su pokazale da je Opel sredinom 1930-ih imao dosta modernog izgleda spremno za proizvodnju – godinama pre nego što se odgovarajući koncept proširio širom sveta i postao standard za današnje dizajne, kao što su Opel Vivaro & Movano.

14. IVECO pokreće neobičnu kampanju #Chammoth za promociju novog kombija

IVECO je pokrenuo neobičnu promotivnu kampanju svog novog furgona kako bi istakao njegove „vodeće u klasi“ mogućnosti.

Kombi može da nosi nosivost do 1200 kg, sa tovarnim prostorom od 18 kubnih metara tereta i da vuče do 3500 kg. Takođe poseduje „City Mode“ kako bi urbano manevrisanje bilo još lakšim.

Kombi je nazvan #Chammoth, ime čiji koncept kombinuje Geparda i Mamuta kako bi ilustrovao agilnost i snagu.

Da bi promovisao kombi, IVECO je svoje novo vozilo ukrasio lažnim krznom mamuta i geparda, kao i repom, pa čak i kljovama. Kombi neobičnog izgleda će posetiti Truckfest Jugoistok i Jugozapad, Blekpul toranj, dokove Liverpula, Mančester Traford centar i naravno Stounhendž.

15. Kako bi vodonik u prahu mogao biti izvor energije budućnosti?

Istraživači sa Univerziteta Deakin u Australiji uspeli su da skladište vodonik u obliku praha, što ga čini lakšim i bezbednijim za transport.

Vodonik se može vratiti u gasovito stanje u bilo kom trenutku, jednostavnim zagrevanjem praha. Ovo otkriće moglo bi da revolucioniše čitavu industriju i otvori nove perspektive razvoja za takozvanu čistu energiju.

Ovaj novi proces je prikazan u časopisu Materials Today. A pošto podrazumeva odvajanje, skladištenje i transport ogromnih količina gasa bezbedno i bez otpada, ova tehnika bi mogla biti posebno interesantna za industriju vodonika.

Istraživači su uspeli da razviju originalnu i novu tehniku za odvajanje i skladištenje gasova.

Da bi to postigli, koristili su prah bor nitrida, koji ima veoma visok kapacitet apsorpcije.

U teoriji, takav proces omogućava skladištenje vodonika (ili drugih gasova) bilo gde i njegovo korišćenje po potrebi. Za sada je uspeh ove metode dokazan samo u laboratorijskim uslovima. Sledeći korak će biti da se to potvrdi u industriji kako bi se razvile praktične primene.

Pročitajte i...