TOP 30 najzanimljivijih alogistics priča u 2022. godini – drugi deo

Iako smo već duboko zagazili u novu godinu, nije na odmet još jednom se podsetiti onih najzanimljivijih priča koje smo sa vama podelili u 2022. godini. Nedavno smo objavili članak o prvih 15 naj priča, o ovaj put donosimo nastavak priče, nadamo se, ništa manje zanimljiv.

Pogledajmo zajedno drugih i 15 najzanimljivijih alogistics priča…

16. 7 prednosti 3PL preduzeća za operacije pakovanja u e-trgovini

Kako vaše poslovanje napreduje i nudi više proizvoda i usluga, na kraju ćete sami odlučiti da li ćete isporuke i ispunjavanja poveriti eksternim provajderima.

Većina će se obratiti nezavisnim provajderima logistike (3PL) kako bi ispunili zahteve kupaca. Međutim, vredi napomenuti da nisu svi 3PL-ovi isti, tj. nemaju svi 3PL-ovi iste mogućnosti i usluge.

Da bi sagledali koje su to prednosti 3PL-a za operacije pakovanja, da vidimo najpre šta je to logistika treće strane (3PL)?

3PL i pakovanje

Pravi 3PL provajder će uraditi pravu analizu pakovanja i znati najbolje materijale za pakovanje koje treba koristiti, veličine kutija za otpremu i ukupnu strategiju isporuke za smanjenje troškova.

Evo nekih uobičajenih materijala za pakovanje:

 • vazdušasta ambalaža
 • vazdušni jastuci
 • Traka za pakovanje
 • Dostavne kutije

A, evo 7 prednosti 3PL provajdera za vaše operacije pakovanja u processu e-trgovine:

 1. Uštedite troškove
 2. Skalabilnost
 3. Obezbedite bolje iskustvo za svoje klijente
 4. Prilagođavanje
 5. Rast poslovanja i širenje tržišta
 6. Fokusirajte se na ključne kompetencije
 7. Dođite do međunarodne logistike

17. Leteći električni trajekt Candela P-12 šatl

Švedska kompanija za pomorsku tehnologiju Candela prikazala je prve slike svog letećeg električnog trajekta P-12 šatla, čija se proizvodnja očekuje krajem ove godine.

Leteći električni čamac vozi se na hidrogliserima koji ga podižu iz vode i pomažu mu da troši mnogo manje energije od konvencionalnih čamaca. Tehnologija je već testirana na postojećim rekreativnim čamcima.

Smanjeni otpor na hidrogliserima takođe mu omogućava da razvije mnogo veću brzinu, pomažući čamcu da leti do 30 čvorova (34 mph ili 55 km/h), što ga čini najbržim električnim brodom na svetu, prema Candela.

Efikasna električna plovila smanjila je potrošnju energije po putničkom kilometru za 95% u poređenju sa modernim komercijalnim trajektima.

Šatl P-12 koristi ekvivalentno 0,1 kW/h električne energije po putničkom kilometru. Plovilo nudi domet od 50 nautičkih milja pri radnim brzinama od svoje baterije od 180 kW/h i koristi brzo DC punjenje za punjenje baterije za manje od jednog sata.

Katamaran od 12 metara (40 stopa) dizajniran je da preveze 30 putnika i sledeće godine će saobraćati na svojoj prvoj ruti između centralnog Stokholma i predgrađa Ekera.

18. Čudesni McDonaldsov lanac snabdevanja

Davne 1940. godine, braća Ričard i Moris McDonalds, osnovali su McDonalds u San Bernardinu u Kaliforniji. Danas, ovaj gigant brze hrane ima jedan od najprepoznatljivijih logotipa na svetu i opslužuje 68 miliona kupaca dnevno u 39.000 restorana u preko 120 zemalja i teritorija.

Dok model franšizinga znači da svaki restoran ima različite vlasnike, meni ostaje gotovo isti bez obzira koji McDonalds u svetu posećujete. Ovo je logistički veliki zadatak i čini lanac snabdevanja posebno zanimljivim.

Koja je tajna uspeha McDonald’sovog lanca snabdevanja

 • Maksimiziranje dugoročnih odnosa sa dobavljačima

Ključ uspeha McDonaldsovog lanca snabdevanja ustanovio je Rej Krok, koji je zaslužan za pretvaranje giganta brze hrane u jednog od najuspešnijih na svetu. Njegov pristup, koji se i danas koristi, oslanja se na postizanje obostranih pozitivnih ishoda za primaoce franšize, dobavljače i zaposlene.

Poznata kao stolica sa 3 noge, metodologija je jednostavna: kada McDonalds uspe, uspevaju i njegovi dobavljači. Model omogućava gigantu brze hrane i njegovim dobavljačima da pomognu u stvaranju vrednosti jedni za druge, a ne da jednostavno razmenjuju vrednost. Ovo stoga vodi do korisnijih, dugoročnijih partnerstava.

Na primer, jedan od najvećih distributera kompanije, The Martin-Brower Company, počeo je snabdevanjem papirnih salveta ogranku kompanije Des Plaines u Ilinoisu 1956. Danas, dobavljač isporučuje zalihe na skoro svih 15.000 lokacija Mekdonaldsa u Severnoj Americi.

McDonalds je bio i ostaće globalni igrač. Za tako veliki lanac snabdevanja, gigant brze hrane dokazuje da se isprobane i testirane mere mogu pokazati uspešnim. Međutim, ono što McDonalds takođe dokazuje težnjom ka inovacijama je da bez obzira na to koliko je vaša firma uspešna, ne možete da odmarate na lovorikama, ako želite da nastavite sa uspehom.

19. Pogledajte kako je jedan dovitljivi vozač sprečio pad tereta sa prikolice na autoput

Nedostatak odgovarajućeg obezbeđenja tereta primorao je jednog vozača kamiona da se zaustavi u servisnoj zoni nemačkog autoputa i pronađe kreativan način da spreči da njegov teret sklizne sa prikolice.

Prošle nedelje, zabrinuti učesnici u saobraćaju na autoputu A45 u Nemačkoj, pozvali su policiju kako bi ih obavestili o rumunskom kamionu, čiji je teret očigledno krenuo da klizi i pretila je opasnost da potpuno sklizne sa prikolice.

U trenutku kada je patrola obližnje policije locirala kamion, vozač je očigledno postao svestan problema i uputio se ka servisnoj zoni autoputa.

Tamo je vozač kreativnom idejom sprečio da delovi njegovog tereta, nekoliko paketa trapezoidnih limova ukupne težine 5,3 tone, ne ispadnu sa prikolice. Pričvrstio je tovar za obližnji betonski sto i klupu pomoću traka za vezivanje.

„Patrola policije na autoputu bila je zapanjena kada je pregledala nekonvencionalnu akciju spasavanja“, navodi se u izveštaju policije.

20. Top 10 kompanija za transport sirove nafte u svetu

Nafta je glavni izvor globalne energije, sa širokom primenom i upotrebom u transportu, proizvodnji, industrijskom i komercijalnom sektoru. Većina predmeta za domaćinstvo, plastike i rastvarača proizvodi se korišćenjem nafte i naftnih derivata.

Otuda, svetska potražnja za naftom stalno raste, gurajući brodarske kompanije da pronađu efikasne tehnologije i plovila za transport ovog izuzetno vrednog prirodnog resursa širom sveta.

Postoji mnogo tipova nosača nafte kategorizovanih prema njihovim veličinama, kao što su VLCC, Suezmax i Aframax. U 2020. godini, globalna flota se sastojala od 810 veoma velikih prevoznika sirove nafte.

Globalna flota tankera za naftu se značajno proširila od kasnih 1990-ih do 2020. godine za preko 76%, zahvaljujući novom tehnološkom razvoju i izgradnji visoko produktivnih i ekološki održivih naftnih tankera. U ovom članku, hajde da pogledamo 10 najvećih svetskih kompanija za transport sirove nafte.

Na 10. Mesto je kompanija Mitsui OSK Lines poznatija kao MOL

Osnovan 1884. godine, MOL je renomirana japanska brodarska kompanija koja se svrstava među najveće svetske operatere. Takođe je pružalac logističkih usluga i poseduje komercijalnu flotu koja se sastoji od rasutog tereta, RORO brodova, kontejnerskih brodova, LNG brodova itd. Sa tržišnom kapitalizacijom od preko 2 milijarde dolara i imovinom vrednom 19 milijardi dolara, upravlja kontejnerskim terminalima i bavi se izgradnjom brodova i pomorskim istraživanjem.

OL je takođe poznat po svojim flotama TNG tankera i LNG tankera. U 2016. godini, počela je da radi prvi na svetu veoma veliki nosač etana u zajedničkom partnerstvu sa indijskom kompanijom Reliance Industries Limited. Kompanija upravlja svojom LNG flotom preko brojnih podružnica i kancelarija lociranih u velikim gradovima Japana, Sjedinjenih Država, Indonezije, Omana, Alžira, Hong Konga, itd. MOL je takođe postao prva azijska špedicija koja je upravljala LNG brodom ledene klase u 2018.

Kompletnu TOP 10 listu poggledajte ovde.

21. Honda Pet Co-Pilot prednje sedište i druge priče

Honda je lansirala potpuno novu ponudu prednjih suvozačkih sedišta za kućne ljubimce, Pet Co-Pilot prednje sedište.

U prodaji od danas, prvo će biti dostupno prednje sedište za psa kopilota, a kasnije tokom godine će mu se pridružiti varijante za mačke, hrčke, zamorce, zečeve i ribe. Na proleće 2023. uslediće višespratno sedište za gerbile. Dizajnirano posebno za kućne ljubimce, svako sedište će obezbediti životinjama najbolji pogled u automobilu sa potpunim pogledom na svet oko sebe, dok su na dohvat šape ili peraja svog ljudskog roditelja. Sedišta će biti dostupna ili kao fabrički ugrađena opcija ili kao retrospektivna kupovina za automobile proizvedene između aprila 2017. i marta 2022., dostupna preko Hondine mreže dilera.

Sa druge strane, LEVC

LEVC (London Electric Vehicle Company) je danas najavio novi dodatak svojoj liniji vozila, sa TX Spring Edition. Trenutno prepoznatljiva silueta TX-a ostaje nepromenjena, ali je ažurirana potpuno novom paletom. Crpeći inspiraciju iz boja nove sezone, TX Spring Edition vidi ružičastu, ljubičastu, žutu i ​​zelenu kombinovane zajedno kako bi stvorio upečatljiv efekat.

22. Once Upon A Time in Suez: čekajući Ever Forward

Pre godinu dana, pramac broda Ever Given, kompanije Ever Green, zabio se u Aziju, a njegova krma u Afriku, dok je središnji deo broda šest dana opkoljavao Suecki kanal. Svet je bio opčinjen brodom, koji je lansiralo na hiljade memova i ugrozio dvanaest odsto svetske trgovine.

Ovaj ultra veliki kontejnerski brod pokazao je svima krhkost globalnog lanca snabdevanja. Mesecima pre ovog događaja, svet je bio u problemima, ko može da zaboravi veliki nedostatak toaleta i ubrusa iz 2020. Godine. Ali tog 23. marta 2021. godine, svi smo otkrili da jaki vetrovi i ljudske odluke, ili možda „efelat obale“, pojava plime u pogrešno vreme ili neka viša sila, mogu dovesti do skoro katastrofe i potencijalnog amputiranja dobrog dela svetske trgovine.

Da podsetimo… Ever Given jedan je od najvećih kontejnerskih brodova na svetu. Kapacitet ovog neverovatnog broda je „tričavih“ 20.124 TEU, a dužine 400 m, brojke skoro nezamislive do pre samo desetak godina. 23. marta prošle godine, dok je putovao od Tanjung Pelepasa u Maleziji do Roterdama u Holandiji, brod se nasukao u Sueckom kanalu. Šest dana trajala je drama s kontejnerskim brodom Ever Given. Opstruisani gigant na najprometnijem morskom putu na svetu pokazao je koliko svetska ekonomija zavisi od tog puta “ukradenog iz pustinje.”

U međuvremenu, zebnja od toga da li se iz broda, pri udaru, izlila nafta, da li ima povređenih članova posade, da li će sredina broda popustiti pod težinom hiljade tona robe… Pa onda planovi, neuspeli i uspeli, angažovanje remorkera, tegljača, bagera, specijalnih mašina za usisavanje peska i specijalista za nasukavanje, čekanje plime… Čekanje i čekanje…

Pisali smo o tome… Zašto je Suecki kanal toliko važan? 

23. Kamion na vodonik dokazuje svoju vrednost

Nakon godinu dana, dobavljač transportnih i logističkih usluga Gebrüder Weiss nagrađuje prvi kamion na vodonik u svojoj floti dobrim privremenim izveštajem.

Hyundai XCIENT Fuel Cell stacioniran u Altenrheinu (Švajcarska) se svakodnevno koristi u transportu tereta na kratke udaljenosti i tamo se dokazao u svim godišnjim dobima. Čak i na uzbrdici, električni motor, koji crpi snagu iz gorivne ćelije, zadržao je pune performanse. Komunalno vozilo uštedi oko 80 tona emisije CO2 godišnje.

Od preuzimanja kamiona od 36 tona u januaru 2021. godine, vozilo je prešlo oko 70.000 kilometara.

24. Anketa pokazuje da pametne karte mame generaciju Z da se vrati na železnicu

GTR anketa pokazuje da bi za 84 odsto mladih ispitanika verovatnoća putovanja vozom bila veća zahvaljujući tehnologiji pametnih karata.

Pametne karte su budućnost železnice prema novom istraživanju koje je naručila Govia Thameslink Railway (GTR), pri čemu 58 odsto potrošača kaže da bi putovali vozom koristeći pametne karte, nakon što saznaju nešto više o njima.

Mlađe generacije su bile najzainteresovanije za prelazak na pametne karte, a 84 odsto mladih od 16 do 24 godine složilo se da bi razmotrili češće putovanje vozom nakon što saznaju o prednostima pametnih karata. Istraživanje železničkog operatera koji vodi usluge Southern, Thameslink i Great Northern otkrilo je da skoro šest od 10 putnika (59 odsto) ranije nije znalo za pametne karte, pa stoga nije bilo upoznato sa mnogim prednostima njihovog korišćenja.

Opcije pametnih karata su danas dostupne širom Ujedinjenog Kraljevstva“, rekao je Ian McLaren, šef inovacija i glavni finansijski direktor u GTR-u. „GTR-ova ključna pametna kartica i eTickets nude lakši i brži način kupovine, obnavljanja i korišćenja karata za voz, u poređenju sa papirnim kartama. Sada je još brže učitavanje karata na vašu Key Smart karticu pomoću naše aplikacije, smanjujući vreme provedeno na stanici.

25. Nova modifikovana Lada Niva

Zubr-Concept specijalista za preradu i modifikaciju dodao je nove modele Lada Niva u svoju ponudu. To je jedna od nekoliko adaptacija dostupnih za legendarni ruski 4×4. Pikap Lada Niva pozicioniran je kao neobična alternativa proizvodima kao što je Toyota Land Cruiser.

Zubr-Concept, ponovo je dospeo na naslovne strane zahvaljujući novoj konverziji koju nudi, a koja mu omogućava da dobije automobil koji neće proći nezapaženo na autoputevima Starog kontinenta.

Ishod je prilično intrigantan, jer kompanija primećuje da je stvoreno veliko interesovanje, što je rezultiralo velikom listom porudžbina.

Preuređenje počinje sa Nivom sa troja vrata čija je karoserija smanjena da bi se zadnji deo putničkog prostora pretvorio u tradicionalni deo za prtljag. Novi tovarni prostor je vodonepropusan i ima odvod za pomoć pri čišćenju.

Dodatna poboljšanja uključuju proširene blatobrane, novu prednju rešetku, zaštitu podvozja, dizalicu i aluminijumske oslonce za noge. Pored toga, ima 16-inčne aluminijumske felne.

Postoje i inovacije na mehaničkom nivou. 1,7-litarski četvorocilindrični benzinski motor je unapređen u snazi sa 83 na 92 konjske snage. Zubr-Concept je izvršio izmene i modifikacije motora kako bi ga uskladio sa zahtevima Euro 6.

Zubr-Concept precizira da pikap Niva dolazi opremljen klima uređajem, MP3 radiom, USB portom, električnim prozorima, električno podesivim retrovizorima, zatamnjenim zadnjim staklima, centralnim zaključavanjem na daljinsko upravljanje, grejanjem sedišta i kompletom dodatna svetla postavljena na plafonu. Ukratko, sredstvo za život.

26. Sve što treba da znate o istoriji električnih automobila

Ovih dana električni automobili su vrlo često na putevima. Velike automobilske kompanije kao što su Tesla, Kandi, Nissan i mnoge druge kompanije već su uložile milijarde dolara u projekte tehnologije električnih vozila. Uz brz razvoj istraživanja i vladine odluke, izveštaji Međunarodne agencije za energiju procenjuju da će 2040. godine 58% globalne prodaje automobila biti električna vozila.

Električna vozila su daleko ekološki prihvatljivija od vozila sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem. Zapisi pokazuju da jedan električni automobil može smanjiti u proseku 1,5 miliona grama CO2 godišnje koje ispušta vozilo sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem.

Međutim, ako mislite da su električni automobili novi u svetu, grešite. Istorija električnog vozila seže čak u 19. vek.

Električna vozila prve generacije

Prvi svetski model električnog automobila

Prvi model električnog automobila napravio je 1828. godine mađarski pronalazač po imenu Anios Ištvan Jedlik. On je izumeo električni motor u ranoj fazi i pomoću njega stvorio mali model električnog automobila.

Nakon četiri godine od prvog modela, Robert Anderson pravi grubu električnu kočiju. Takođe, 1838. godine profesor Sibrandus Strating i Kristofer Beker su uspeli da razviju mali električni automobil. Ovo su prvi koncepti i modeli električnih automobila.

27. Vozač kažnjen sa 1.001 € jer nije registrovao prelazak granice na tahografu

Pojedini vozači u EU i dalje ne shvataju ozbiljno obavezno registrovanje prelaska granice, koje važi od 02. februara ove godine. Tako je jednom vozaču kamiona, koji nije ispoštovao ovu obavezu, u Španiji izrečena kazna od 1.001 evra.

Uprkos činjenici da španska vlada još uvek nije primenila zakone koji detaljno navode kolike bi trebalo da budu kazne za ovakav prekršaj, katalonska policija (Mossos d’Esquadra) već je izrekla prvu kaznu vozaču, jer nije snimio prelazak granice putem tahografa. Slučaj je preneo španski teretni portal forotransporteprofesional.es, koji je objavio fotografiju dokumentacije koja potvrđuje kaznu.

Ovaj veb-sajt, o vestima iz oblasti drumskog saobraćaja, navodi da je upoznat sa dva slučaja u kojima su vlasti izrekle novčane kazne zbog istog prekršaja; u jednom slučaju, kazna je bila izuzetno visoka, u poređenju sa npr. kaznama u Nemačkoj (125-250 evra za vozača i 375-750 evra za prevoznika), Belgiji (55 evra) i Italiji (52-102 evra) za isti prekršaj.

Vozač je kažnjen sa pozamašnih 1.001 evro, jer nije uneo španski kod u tahograf nakon prelaska francusko-španske granice.

28. Da li je energetski sektor trenutno najuspešniji evropski tržišni sektor?

Od početka godine, pa do sada, energetika je sektor sa najboljim učinkom u Evropi, sa porastom od 12 procenata, gledajući podindeks od ovog ponedeljka rano ujutru (ponedeljak, 14.02.2022. godine, prim.aut.), nakon što su akcije banaka oslabile zbog ukrajinske krize.

Kako su tenzije oko Ukrajine rasle u proteklih nekoliko dana, bankarske akcije u Evropi pale su rano u ponedeljak usred strahovanja da bi potencijalne sankcije prema Rusiji pogodile evropski bankarski sektor.

Istovremeno, energetske zalihe su imale dobar učinak poslednjih nedelja, zahvaljujući rastu cena nafte i velikim kompanijama koje su prijavile višegodišnje visoke profite i tokove novca za četvrti kvartal 2021. kao i za celu 2021. godinu.

Najveće naftne kompanije u Evropi, Shell, BP i TotalEnergies, ​​već su, prema procenama Bloomberga, nadoknadile sve gubitke u cenama akcija koje su akumulirane od početka pandemije, ili su zaista blizu tome.

Blockbuster profit od Big Oil-a za četvrti kvartal i celu 2021. godinnu, i cene nafte koje su porasle na iznad 90 dolara po barelu, pomogli su akcijama najvećih naftnih kompanija da se više trguju u poslednjih nekoliko nedelja.

29. Garmin razvija pametni sat namenjen vozačima kamiona

Garmin je najavio svoj sledeći pametni sat. Instinct® 2 – dēzl™ je kreiran za profesionalne vozače kamiona.

Novi pametni sat prati otkucaje srca, san, stres i druge opcije. Kompanija je saopštila da sat takođe uključuje vežbe za kratke pauze koje su kreirane da se uklope u njihov način života i vreme na putu.

Garmin je rekao da Instinct® 2 – dēzl™ takođe omogućava kamiondžijama da učitavaju informacije o programu lojalnosti sa trgovačkih centara na sat i koriste saldo nagradnih poena sa funkcijom plaćanja u pokretu.

„Sedelačka priroda dugih putovanja može biti fizički zahtevna i ovaj sat će promovisati zdravu praksu dok vozači kamiona obavljaju svoje vitalne svakodnevne poslove“, rekao je Dan Bartel, potpredsednik globalne prodaje za potrošače u Garmin-u.

Pametni sat ima stakleni displej otporan na ogrebotine, silikonsku traku otpornu na znoj i izuzetno dug vek baterije koja traje do 28 dana u režimu pametnog sata.

30. Mitovi o hibridnim automobilima

Hibridna vozila su ona koja osim konvencionalnog motora, dizel ili (najčešće) benzinskog, imaju i dodatni električni motor, kao i punjive akumulatorske baterije.Strogo po definiciji to su vozila koja za kretanje koriste “dva ili više izvora energije”.

Je l‘ da da zvuči moderno i u skladu sa trenutnim opšteprihvaćenim trendovima? A ako bismo vam samo rekli da je prvi hibridni automobil (koji je kombinovao električni i benziski motor) konstruisan još pre 120 godina, od strane tada anonimnog 23-godišnjeg maldića koji se zvao Ferdinand Porše? Iznenađeni? Mi smo bili.

Mada, tako duga tradicija sa sobom „vuče“ i mnoge mitove i legende koje su u ovom slučaju nastale u samo nekoliko poslednjih decenija, otkako je predstvaljen prvi komercijalni model hibridnog automobila.

Na testu kod prosečnog vozača

Prosečni vozač – prosečni član tima koji je radio na pripremi ovog teksta

P.V. (Prosečan Vozač) – Održavanje je „papreno“!

Servis je nešto skuplji, ali je manje kvarova na vozilu i duža je garancija na prateće delove. Električne komponente su prilično pouzdane i po pravilu se manje kvare od mehaničkih. Električni motor je praktično „večita stvar“ – trajaće bar koliko i vozilo. Garancija na prateće delove uz električni pogon je duža od standardne i obično iznosi 5 godina.

Detaljnije o ovoj temi, možete pročitati ovde.

I na kraju…

Bilo kako bilo, dođosmo skoro do kraja ove naše uzbudljive TOP 30 priče. 2022. godina, zauvek će ostati upisana u svim svetskim istorijskim knjigama, kao ratna godina, sa nesagledivim posledicama na Ukrajinu pre svega, ali i Rusiju, a na kraju krajeva i na na celokupnu svetsku privredu. Izdvojićemo vesti koje su sa zebnjm iščekivale porodice vozača heroja, ali i cela Srbija:

Srpski vozači prešli ukrajinsku granicu i krenuli prema Srbiji

„Četvorica vozača kamiona iz Srbije, koja su provela više od deset dana na ukrajinsko-poljskoj granici, ušla su u Poljsku i uputila su se ka Srbiji“.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež rekao je za RTS da su četvorica vozača kamiona iz Srbije, koji su gotovo dve nedelje bili zatočeni na ukrajinsko-poljskoj granici, jutros prešla granicu i da su ušla u Poljsku. Dodao je da su se uputili ka Srbiji.

“To je zaista velika stvar uz ogromnu pomoć države. Ja sam takođe bio tu da koordiniram i na neki način da komuniciramo s tim vozačima i kompanijama za koje rade”, kazao je Čadež.

Napomenuo je da se trenutno odmaraju i da su krenuli ka svojim kućama i kazao da se u Ukrajini nalazi još jedan vozač kamiona u okolini Кijeva i da se nada da će uskoro i on biti prebačen kući.

Da zaključimo…

I za sam kraj, poslastica od zanimljivosti, koju zbog svoje planetarne atraktivnosti, nismo uvrstili u naš izbor TOP 30, ali je sbakako van konkurencije, i to pre svega smislu samog inovatora. Dame i gospodo, podsetimo se zanimljivih vesti o Optimusu, novog Tesla Bot-a, čuvenog Ilona Maska.

Humanoidni robot kompanije Tesla Inc. koji je prvi put predstavljen pre pet meseci možda je najvažniji proizvod na kome proizvođač automobila radi i ima potencijal da bude značajniji od svog poslovanja sa vozilima, rekao je glavni izvršni direktor Ilon Mask.

Teslin „Tehnoking“ u sredu je razigrao bota – interno poznatog kao Optimus – preko modela koje je kompanija godinama razvijala. Prva upotreba Tesla bota će verovatno biti u sopstvenim pogonima kompanije, rekao je Mask, dajući primer pokretnih delova oko fabrike.

On je prvi put pregledao proizvod nakon što je čovek obučen u robota izveo plesnu rutinu na događaju u avgustu koji je prikazao Tesline napore u oblasti veštačke inteligencije.

 „Osnova ekonomije je rad“, rekao je Mask u sredu. „Pa šta se dešava ako zapravo nemate manjak radne snage? Nisam siguran šta ekonomija uopšte znači u tom trenutku. O tome se radi u Optimusu.“

Mask je u avgustu rekao da Tesla planira da u glavu humanoidnog robota stavi kamere koje se koriste za svoj sistem pomoći vozaču autopilotu. Računar za koji se kompanija nada da će na kraju omogućiti potpunu samovožnju u svojim vozilima, ući će u torzo bota.

Tesla radi na problemima u lancu snabdevanja koji će ove godine smanjiti proizvodnju, iako je Mask rekao da očekuje da će kompanija premašiti godišnji rast od 50%. Proizvođač automobila neće predstaviti nijedan novi model 2022. godine i umesto toga će se fokusirati na proširenje proizvodnje u postojećim fabrikama i pokretanje proizvodnje modela I u novim fabrikama u Ostinu, Teksas, i blizu Berlina.

Pročitajte i...