Top 25 – rang lista lanaca snabdevanja prema Gartneru

Prema pisanju sajta www.supplychain247.com , poznata istraživačka kompanija Gartner je objavila 16. izdanje Top 25 lanaca snabdevanja. Nova rang lista sadrži impresivnu grupu lidera, uključujući raznovrstan skup od šest novih učesnika. Cisco Sistems je zauzeo prvo mesto na rang listi, a slede ga Colgate-Palmolive, Johnson & Johnson, Schneider Electric i Nestle. Šest novih kompanija pridružilo se ovogodišnjoj listi: Lenovo, AbbVie, British American Tobacco, Reckitt Benckiser, Biogen i Kimberli Clark.

“Ciscov rast prihoda, snaga u okruženju, društvenom i korporativnom upravljanju (ESG) i prepoznavanje liderstva u istraživanjima javnog mnjenja doveli su do pomeranja sa pete pozicije u 2019. na prvo mesto”, navode u Gartneru. „Njihov fokus na ESG uključuje kružnu ekonomiju, sa ciljem da 100% novih Cisco proizvoda uključi principe kružnog dizajna do finansijske godine 2025. “ Kako bi prepoznao održivu izvrsnost u lancu snabdevanja, u  Gartneru su 2015. predstavili kategoriju „Majstori“.

Da bi se smatrali majstorima, kompanije moraju imati najmanje pet od ukupnog broja kombinovanih ocena u poslednjih 10 godina. Svi masteri iz prošlih godina – Amazon, Apple, P&G, McDonald’s i Unilever – ove su se godine kvalifikovali za tu kategoriju. “Top 25 Lanac snabdevanja nudi platformu za uvid, učenje, raspravu i doprinos rastućem uticaju prakse lanca snabdevanja na globalnu ekonomiju”, navode u Gartneru. Takođe je primetno da je ESG (Environmental, social and corporate governance) i dalje prioritet. Prosečni ESG za kompanije i majstore Top 25 porastao je sa 6,88 u 2019. na 7,5 u 2020. godini.

“Ovo je vrlo impresivno i pokazuje sposobnost organizacija da prave zaokret tokom poremećaja. Kompanije su imale sposobnost da se preorijentišu tokom pandemije Covid-19, boreći se sa proizvodnjom maski, sredstava za zaštitu i ventilatora”, prenosimo izjavu nadležnih u Gartneru, prema pisanju našeg izvora. U nastavku je tabela koja predstavlja Rang 25 listu:

izvor: supplychain247.com

Image by Gmit from Pixabay

Pročitajte i...