Top 10 kompanija za transport sirove nafte u svetu

Nafta je glavni izvor globalne energije, sa širokom primenom i upotrebom u transportu, proizvodnji, industrijskom i komercijalnom sektoru. Većina predmeta za domaćinstvo, plastike i rastvarača proizvodi se korišćenjem nafte i naftnih derivata.

Otuda, svetska potražnja za naftom stalno raste, gurajući brodarske kompanije da pronađu efikasne tehnologije i plovila za transport ovog izuzetno vrednog prirodnog resursa širom sveta.
Postoji mnogo tipova nosača nafte kategorizovanih prema njihovim veličinama, kao što su VLCC, Suezmax i Aframax. U 2020. godini, globalna flota se sastojala od 810 veoma velikih prevoznika sirove nafte.
Globalna flota tankera za naftu se značajno proširila od kasnih 1990-ih do 2020. godine za preko 76%, zahvaljujući novom tehnološkom razvoju i izgradnji visoko produktivnih i ekološki održivih naftnih tankera. U ovom članku, hajde da pogledamo 10 najvećih svetskih kompanija za transport sirove nafte.

10. Mitsui OSK Lines

Osnovan 1884. godine, MOL je renomirana japanska brodarska kompanija koja se svrstava među najveće svetske operatere. Takođe je pružalac logističkih usluga i poseduje komercijalnu flotu koja se sastoji od rasutog tereta, RORO brodova, kontejnerskih brodova, LNG brodova itd. Sa tržišnom kapitalizacijom od preko 2 milijarde dolara i imovinom vrednom 19 milijardi dolara, upravlja kontejnerskim terminalima i bavi se izgradnjom brodova i pomorskim istraživanjem.
Tankerska flota kompanije se sastoji od veoma velikih brodova za prevoz sirove nafte težine više od 200.000 DVT zajedno sa Aframax tankerima. Takođe poseduje najmlađe tankere za prevoz naftnih derivata kao što su gasno ulje, naftu, gorivo, benzin itd. i hemijske tankere za isporuku tečnih hemikalija. Takođe nudi atraktivne programe obrazovanja pomoraca i obuku za operacije tankera u svojim institutima za obuku. MOL upravlja nosačima metanola sa najsavremenijim tehnologijama kao što su motori sa dva goriva koji mogu da rade i na lož ulje i na metanol.

MOL je takođe poznat po svojim flotama TNG tankera i LNG tankera. U 2016. godini, počela je da radi prvi na svetu veoma veliki nosač etana u zajedničkom partnerstvu sa indijskom kompanijom Reliance Industries Limited. Kompanija upravlja svojom LNG flotom preko brojnih podružnica i kancelarija lociranih u velikim gradovima Japana, Sjedinjenih Država, Indonezije, Omana, Alžira, Hong Konga, itd. MOL je takođe postao prva azijska špedicija koja je upravljala LNG brodom ledene klase u 2018.

9. International Seaways

International Seaways Limited je osnovan 2016. godine i pruža usluge pomorskog transporta sirove nafte i naftnih derivata svojim kupcima širom sveta. Sa sedištem u Njujorku, svrstava se među 10 najvećih svetskih kompanija za transport tankera sa ukupnim prihodom od 366,184 miliona dolara i tržišnim kapitalom i imovinom od 491,42 miliona dolara, odnosno 1,712 milijardi dolara.
International Seaways, Inc. poseduje i upravlja modernom flotom od 87 plovila, koja se sastoji od 13 veoma velikih brodova za prevoz sirove nafte, 13 tankera Suezmax, 5 Aframax/LR2, 10 Panamakes/LR1, 40 MR tankera i četiri Handy tankera. Preduzeće ima 1642 zaposlenih koji pružaju tehnička rešenja i rešavaju upite kupaca.

8. SFL Corporation

Sa sedištem u Hamiltonu, Bermuda, SFL Corporation Limited je ranije bila poznata kao Ship Finance International Limited, kompanija je diverzifikovala svoje poslovanje poslednjih decenija. Ima tržišni kapital od 810,08 miliona dolara i imovinu vrednu 3,7 milijardi dolara. Osnovan 2003. godine, SFL je evoluirao od čistog vlasnika tankera do jednog od najvećih vlasnika brodova diverzifikacijom svojih operacija, ulaganjem u nove sektore i usvajanjem inovativnih tehnologija transporta.
SFL se može pohvaliti komercijalnom flotom koja se sastoji od 74 plovila, uključujući 16 tankera za naftu, 15 brodova za rasuti teret, 35 prekookeanskih brodova, 6 Car Carrier-a. Kompanija je prisutna širom sveta sa regionalnim kancelarijama raspoređenim u velikim zemljama i glavnim kancelarijama koje se nalaze u Britaniji i Švedskoj. Njene podružnice posluju sa Kipra, Malte, Liberije, kao i sa Maršalovih ostrva. Ima prihod od 458,849 miliona dolara i ostvaruje dodatni prihod od zakupa, kupovine i prodaje svoje imovine.

7. Navios Maritime Holdings

Osnovan 1992. godine, Navios je istaknuti dobavljač komercijalnog transporta i logistike. Upravlja sa oko 99 brodova uključujući 70 brodova za suvi rasuti teret i 29 tankera za naftu koji se sastoje od VLCC, LR1, LR2 tankera za proizvode i hemikalije. Nudi usluge transporta, skladištenja i logistike za međunarodne rasute terete u partnerstvu sa vlasnicima brodova, brokerima, proizvođačima sirovina, poljoprivrednim trgovcima i renomiranim izvoznicima. Takođe pruža finansijske usluge i savetodavne usluge za svoje klijente.
Ima prihod od 484,8 miliona dolara, od kojih je većina generisana u južnoameričkom regionu zahvaljujući uspešnom poslovanju njegove podružnice, South American Logistics Inc.
Sa sedištem u Pireju, Grčka, Navios ima regionalne kancelarije u Njujorku, Montevideu u Urugvaju, Antverpenu, Buenos Ajresu i Asunsionu u Paragvaju. Sa tržišnim kapitalom od 57,17 miliona dolara i imovinom vrednom 2,142 milijarde dolara, Navios upravlja raznolikom flotom koju čine Capesize, Panamax, Ultra-Handimax i Handisize brodovi za rasuti teret. Kompanija je vlasnik najvećeg postrojenja za pretovar rasutih tereta u Urugvaju i jednog od najvećih terminala za rasuti teret u Paragvaju.

6. Tsakos Energy Navigation

Takođe se zove TEN Ltd, ova kompanija je specijalizovana za transport sirove nafte i naftnih derivata širom sveta. Sa prihodom od 512,5 miliona dolara, rangira se kao šesti najveći operater tankera na svetu i poseduje raznovrsnu i visokoefikasnu flotu koja se sastoji od tankera za naftu i plovila za tečni prirodni gas. Kompanija je na tržište LNG ušla sa svojim LNG nosačem, Neo Energy, koji je počeo sa radom 2007. i segmentom šatl tankera sa svoja dva tankera DP2 Suezmax 2016. godine.
Trenutno poseduje 64 broda, uključujući 2 veoma velika broda za prevoz sirove nafte, 13 tankera Suezmax, 20 tankera Aframax/LR2, 11 brodova Panama LR1, 17 handimak, 2 LNG broda i 3 DP2 šatla, kojima upravlja Tsakosmanagement Columbia ShipA.
Kompanija je zabeležila odličan uzlazni rast od svog početka 1993. Sa sedištem u Atini, Grčka, njen tržišni kapital iznosi 168 miliona dolara sa ukupnom aktivom vrednom 3,160 milijardi dolara. Inkorporirana na Bermudskim ostrvima, TEN Ltd. je kotirana na berzi u Njujorku i Bermudskoj berzi pod oznakama TNP i TEN.
Takođe je vlasnik 25 najboljih tankera ledene klase na svetu, sposobnih da plove i u najtežim vremenskim uslovima.

5. DHT Holdings

Double Hull Tankers Incorporated je kompanija za transport sirove nafte koja poseduje međunarodnu flotu koja se sastoji od 27 naftnih tankera u VLCC segmentu, koji plove pod zastavom Hong Konga i Francuske. DHT Holdings ima prihod od 535 miliona dolara, tržišnu kapitalizaciju od oko 941 milion dolara i imovinu vrednu 1,69 milijardi dolara, što ga čini petim najvećim operaterom tankera na svetu.
Sa sedištem u Hamiltonu, Bermuda, kompanija je osnovana 2005. godine i posluje preko svojih kompanija za upravljanje i regionalnih kancelarija koje se nalaze u Monaku, Singapuru i Oslu.
Naftne tankere kompanije izgradile su vrhunske brodograditeljske kompanije kao što su Daevoo Shipbuilding, Hyundai Heavy Industries u Ulsanu u Južnoj Koreji i Bohay Shipbuilders sa sedištem u Kini.
DHT Holdings je 2014. godine kupio sve akcije u Samco Shipbuilding, privatnom brodovlasničkom preduzeću sa sedištem u Singapuru. Takođe je nabavio 7 VLCC-a i brojne iznajmljene brodove. U 2017. godini stekao je kompletnu VLCC flotu BV grupe, značajne pomorske kompanije koja pruža usluge špedicije, pomorsku infrastrukturu i bavi se proizvodnjom nafte i gasa. Ovo je dovelo do značajnog proširenja DHT-ove komercijalne flote tankera i učinilo BV Group glavnim akcionarom u kompaniji.

4. Frontline LTD

Frontline Limited je jedan od lidera u pomorskom transportu sirove nafte i rafinisane robe. To je četvrto najveće preduzeće za transport za naftu na svetu, sa sedištem u Hamiltonu na Bermudskim ostrvima i pod nadzorom Džona Fredriksena. Ima prihod od 957,3 miliona dolara i tržišni kapital i imovinu u vrednosti od 1,22 milijarde dolara, odnosno 3,134 milijarde dolara.
Poznat po jednoj od najmodernijih i najmlađih flota u brodarskoj industriji, Frontline je takođe bio aktivno angažovan u proizvodnji i istraživanju inovativnih, energetski efikasnih pomorskih tehnologija kako bi održao svoj moto zaštite životne sredine i takođe ostvario maksimalan profit.
Osnovana 1985. godine, pod vođstvom Fredriksena, preuzela je mnoge kompanije kao što su ICB 1999. i Golden Ocean 2000. Ova strateška preuzimanja su ga transformisala u veliku kompaniju za naftne tankere i nalazi se na berzi u Oslu i Njujorku. berze pod oznakom FRO.
Trenutno, Frontline poseduje i upravlja sa oko 19 veoma velikih brodova za prevoz nafte, 29 tankera Suezmax i 20 tankera Aframax/LR2. Ima kancelarije u Londonu, Glazgovu, Oslu i Singapuru, dok je glavna kancelarija na Bermudima.

3. Scorpio Tankers Inc

Scorpio Tankers Incorporated je vodeća kompanija koja svojim domaćim i međunarodnim klijentima pruža transport i distribuciju naftnih derivata kao što su benzin, lož ulje i lož ulje. To je treća po veličini kompanija koja upravlja tankerima na svetu sa prihodom od 958,1 milion dolara, tržišnim kapitalom od 700,64 miliona dolara i imovinom od 5,16 milijardi dolara. Scorpio Tankers ima sedište u Monaku sa glavnim izvršnim kancelarijama u Njujorku.
Kompaniju je 2009. godine osnovao Emanuele A.Lauro, 24-godišnji unuk italijanskog biznismena Glauka Loli-Getija koji je 1976. godine u Njujorku postavio temelje kompanije Scorpio Ship Management.
U 2017, Scorpio tankeri su potpisali ugovor o spajanju sa Navig 8 tankerima i kupili 27 novoizgrađenih LR tankera. Kao rezultat toga, pojavila se kao najveća kompanija za proizvodnju tankera na američkoj berzi hartija od vrednosti.
Kompanija poseduje i upravlja sa 130 tankera za sirovu naftu i 10 iznajmljenih brodova. Nedavno su floti dodata 4 novoizgrađena tankera sa niskim emisijama ugljenika.

2. Euronav NV

Euronav NV je nezavisni operater koji poseduje drugu najveću flotu tankera za naftu na svetu sa prihodom od 1,4 milijarde dolara. Kompanija je počela je sa radom 1989. godine, kao podružnica Compagnie Nationale de Navigation ili CNN i specijalizovana je za pomorski transport i skladištenje sirove nafte. Sa sedištem u Antverpenu, Belgija, ima regionalne kancelarije u Švajcarskoj, Hong Kongu, Kataru i u velikim evropskim i azijskim zemljama. Osim tankera za naftu, takođe gradi, pretvara i upravlja plutajućim, skladišnim i istovarnim brodovima ili FSO. Takođe je poznat po tome što poseduje jednu od najmlađih komercijalnih flota u brodarskoj industriji i razvija nove i inovativne tehnologije transporta.
Sa tržišnim kapitalom od 1,63 milijarde dolara i imovinom vrednom 3,71 milijardu dolara, kompanija je proširila svoje poslovanje poslednjih godina. Euronav upravlja sa ukupno 75 plovila uključujući FSO, V-Plus, Very Large Crude Carriers i plovila veličine Suezmax. Većina njegovih VLCC-a i V-Plus-a rade u Tankers International Pool-u, dok polovina njegove Suezmax flote radi na dugoročnom čarteru, dok ostatkom upravlja Euronav na spot tržištu.
Skoro sva njena plovila su registrovana pod pomorskim zakonom i zastavama Francuske, Grčke, Liberije i Belgije. Dva FSO kompanije trenutno su pod glavnim brodom Maršalskih ostrva.
Komercijalnom flotom kompanije upravljaju njene podružnice u potpunom vlasništvu; Euronav Ship Management SAS i Euronav SAS, obe francuske kompanije sa sedištem u Nantu, Francuska, sa filijalom u Belgiji, i Euronav Ship Management (Helas) Ltd. sa regionalnom kancelarijom u Atini, Grčka.

1. Teekay Corp

Osnovan 1973. godine u Hamiltonu, na Bermudama, od strane danskog brokera po imenu Torben Karlshoej, Teekay Corp je evoluirao od male regionalne brodarske kompanije u najveću svetsku kompaniju za transport, proizvodnju i skladištenje pomorske energije. Danas je vodeći svetski operater tankera i svrstava se među najveće kompanije za transport tankera sa prihodom od 2 milijarde dolara i tržišnim kapitalom od 268,95 miliona dolara.
Teekay Corp je započeo svoje putovanje upravljajući polovnim i polovnim tankerima za naftu 1970-ih kako bi iskoristio naftnu krizu. Sedište je otvoreno na Bahamima i većina njegovih plovila je prvobitno bila registrovana pod zastavom Liberije. Kompanija je zaradila je ogroman profit 1980-ih radeći u Persijskom zalivu i mediteranskom regionu tokom iransko-iračkog rata i transformisala se od operatera tankera u glavnog brodovlasnika u industriji komercijalnog brodarstva 2000-ih. Takođe je kompanije je diverzifikovala svoje poslovanje i istražila nove sektore kao što su gas i offshore. Trenutno poseduje izuzetnu flotu naftnih tankera uključujući Aframax, Suezmax, VLCC i LR2 za transport tečnog prirodnog gasa, sirove nafte i TNG-a, a njena ukupna imovina vredi 2,23 milijarde dolara.
Kompanija posluje u brojnim zemljama kao što su Australija, Brazil, Kanada, Kina, Indija, Koreja, Holandija, Norveška, Filipini, Singapur, Španija, Britanija i Sjedinjene Američke Države.
Kompanija je najavila sve veće interesovanje za sektor transporta LNG. Stoga, Teekay LNG nastoji da podrži održive vrednosti i zajedničku brigu za prelazak na svet sa niskim sadržajem ugljenika. Kompanija je 2021. godine postala deo Vankuverskog pomorskog centra za klimu kako bi podržala aktivnosti dekarbonizacije u brodarskoj industriji.

izvor&foto: marineinsight

Pročitajte i...