Thermo King planira povratak u sektor kontejnera-hladnjača

Među tehničkim projektima koje je preduzeo Thermo King (TK) u nastojanju da povrati svoju poziciju u sektoru kontejnera-hladnjača je poboljšanje TK-ovog dizajna Super Freezer tako da može da transportuje teret koji zahteva veoma hladne i stabilne temperature do -70°C.

„Naš Super Freezer je poseban izolovani kontejner koji je zajednički razvijen sa CIMC-om i omogućava da se temperature spuste do -70°C i sa tačnošću od ±2°C,” objasnio je Klaudio Zanframundo, potpredsednik Thermo King-ovog globalnog brodskog i železničkog sektora i vazdušne divizije. „Iako je jedinica prvenstveno razvijena za farmaceutsku industriju da podrži isporuku mRNA vakcina, aktivnih farmaceutskih sastojaka i drugih lekova za pandemiju COVID-19, tržišne mogućnosti za ovu jedinicu su mnogo šire, sa proizvodima visoke vrednosti, kao što su kao snežni rak i tunjevina od sašimija, koji imaju koristi od ovih super hladnih i stabilnih temperatura, gde se ukus i tekstura održavaju tokom dugog veka trajanja.”

Fresh & Frozen

Novije lansiranje je bila nova mašina za sveže i smrznute kontejnere (CFF), koja je zasnovana na TK-ovoj ustanovljenoj Magnum Plus jedinici. Veoma je pogodan za transport tereta između -30°C i +30°C, i optimizovan za održive pošiljke tropskog voća, kao što su banane, mango i ananas, sve na podešenim tačkama između 10°C i 15°C.

Dok TK-ove Magnum mašine koriste R452A kao rashladno sredstvo, CFF koriste R134a. „Zadržali smo sve dobre karakteristike Magnum Plus mašine, uključujući njen kapacitet hlađenja i sposobnost brzog snižavanja temperature, poboljšali njenu potrošnju energije i posledično značajno smanjili emisije iz mašine i razvili napredni sistem kontrole temperature” objasnio je Peter Ostergaard Hansen, TK-ov viši proizvodni menadžer, pomorski, železnički i autobuski prevoz za Evropu, Bliski istok i Afriku. „CFF koristi rashladno sredstvo niskog pritiska i 20% je energetski efikasnije od mašina naših konkurenata i ima 15% manje emisija od našeg Magnum Plus-a. To je velika prednost za finansijsku dobrobit naših kupaca i zdravlje celog sveta. Nije bilo kompromisa u pogledu njegovih mogućnosti hlađenja, jer CFF ima najbolju u klasi i preciznu kontrolu temperature bez obzira da li se koristi u ohlađenom (±0,25°C) ili zamrznutom (±1°C) režimu.“

Na osnovu cene bunker ulja po kWh od 0,19 USD, Hansen je rekao da korisnici CFF-a mogu uštedeti između 50 i 65 USD po pošiljci kontejnera-hladnjače. S obzirom na to da jedinica koja obično napravi u proseku tri do četiri puna putovanja godišnje, te uštede mogu iznositi više od 250 američkih dolara godišnje.“

Hansen je objasnio da se CFF mašina lako može prilagoditi za upotrebu novih rashladnih sredstava, što znači da su njeni kupci na liniji za transport i zakupodavci imali izvesnu sigurnost u svoju investiciju i poverenje u to da imaju mašinu koja će takođe održivo zadovoljiti zahteve njihovih kupaca.

Industrija mora da pređe sa upotrebe rashladnih sredstava, kao što su R134a i R452A, koji su trenutno u širokoj upotrebi i imaju visok potencijal globalnog zagrevanja (GWP po IPPC AR5) od 1.300 i 1.945, respektivno, na proizvode kao što je R-513A (GWP od 573) i R1234if, koji ima GWP od samo jedan.

Ali svako rashladno sredstvo ima svoje rizike i izazove. Hansen je rekao da TK u svojoj ulozi dobavljača mašina želi da blisko sarađuje sa svojim klijentima kako bi pomogao u osmišljavanju planova implementacije koji bi osigurali održavanje održivih i isplativih operacija.

Od lansiranja nove CFF jedinice u aprilu 2022., prodaja je stalno rasla, prema TK, a kompanija Yang Ming Line sa sedištem u Tajpeju je nedavno preuzela isporuku od 2.400 jedinica.

TK takođe tvrdi da je prodaja rashladne jedinice Advancer Intermodal, koja je lansirana pre nešto više od dve godine, u porastu, a Hansen to pripisuje njegovoj sposobnosti da snižava temperature brže i konkurentnije od svojih glavnih rivala. „Tipična prikolica može biti na brodu šest do 12 sati i naša jedinica može značiti do 30% manje goriva koje se troši tokom tog perioda.“

„Advanced jedinica je takođe dizajnirana tako da je ‘spremna za budućnost’ i kompatibilna sa alternativnim izvorima energije, a to uključuje i naš AxlePower pametni sistem za generisanje energije. Ovo prikuplja energiju iz osovine šasije i može omogućiti potpuno električnu energiju, niske/nulte emisije i autonomno hlađenje. Ovo je pravo intermodalno i održivo rešenje za korisnike pomorskih, drumskih i železničkih usluga“, rekao je Hansen.

„Strategija Thermo Kinga je da podrži ceo hladni lanac“, rekao je Zanframundo, koji je naglasio da je kompanija ranije bila u veoma jakoj poziciji jer je bila jedini proizvođač mašina za hlađenje koji je operativno prisutan u svim transportnim sektorima – pomorskom, vazdušnom, intermodalnom i kamionskom.

Zanframundo i njegov tim žele da poboljšaju situaciju za TK, a nove mašine, kao što su Super freezer i CFF jedinica, plus tekuće inovacije na frontovima digitalne i održivosti, biće kritične u ovom procesu.

Thermo King SG 5000 na tržištu Severne Amerike

Nasuprot tome, udeo TK-a na tržištu generatora je veoma jak, a Zanframundo aludira na prodaju od preko 50% na nekim tržištima. Kompanija namerava da gradi na ovoj platformi i nastavlja da lansira nove i efikasnije mašine za ono što je brzo rastući sektor poslovanja rashladnog transporta.

Zanframundo je ukazao na kompanijski generator SG-3500 koji ima motor od 24,4 KS koji u potpunosti ispunjava EPA Tier 4 Final, NRMM Stage V i sedmogodišnje CARB protokole. Takođe uključuje stabilnu kontrolu napona koja inteligentno reguliše snagu i održava je u granicama koje postavlja ISO1496.

U međuvremenu, TK je razvio jedinicu SG-5000 za tržište Severne Amerike. „Ova mašina je dizajnirana tako da bude usaglašena sa CARB-om tokom svog životnog veka i to štiti investicije kupaca i uklanja svaku potrebu za naknadnim ugradnjom ili zamenama“, objasnio je Zanframundo.

Na svim svojim tržištima, TK-ov fokus je na razvoju rešenja koja će pomoći njegovim kupcima da smanje potrošnju energije i ugljični otisak, dok u isto vreme poboljšaju otpornost svojih hladnih lanaca i efikasnost i nosivost njihove opreme.

TK i njegova matična kompanija, Trane Technologies, ​​vode svojim primerom i planiraju da značajno smanje emisije ugljenika do 2030. godine. Traneov takozvani ‘Gigaton Challenge’ ima za cilj da smanji emisije gasova staklene bašte svojih kupaca za masivnih 1 Bt do 2030. godine što je ekvivalentno trenutnim emisijama iz Italije, Francuske i UK zajedno.

Pored naglašavanja važnosti TK-ovih kontinuiranih programa unapređenja dizajna proizvoda, Zanframundo je istakao značaj svog odnosa sa Traneom i bliskih partnerstava sa dobavljačima, uključujući Emerson Climatic Control i kineskog proizvođača kontejnera CIMC.

“Imamo resurse za spajanja i akvizicije i imamo ‘oči otvorene’ za sve mogućnosti”, rekao je Zanframundo. On nije zabrinut zbog nedavne prodaje većinskog udela u Emersonu kompaniji Blackstone Inc i ne vidi nikakvu pretnju u snabdevanju kompresora koje TK kupuje od grupe. Niti je zabrinut zbog neizvesnosti oko budućnosti Maersk Container Industri nakon odluke CIMC-a da povuče svoju ponudu kupovine za kompaniju nakon regulatornih izazova iz SAD. Zanframundo smatra da je prisustvo „četiri velika i konkurentna proizvođača kontejnera za hladnjače u najboljem interesu ukupnog funkcionisanja tržišta“ i nada se da će ova situacija preovladati.

Takođe se nada da će se prisustvo TK-a u pomorskom sektoru poboljšati i ohrabruje ga nivo interesovanja kupaca i prodajne aktivnosti. On je zaključio: „Thermo King se vratio u pomorsku industriju sa najširim portfeljem rešenja za hlađenje za brodske linije, intermodalnu i stacionarnu upotrebu.“

izvor&foto: worldcargonews

Pročitajte i...