The Climate Pledge – Klimatski zavet

Pre, otprilike nedelju dana, plasirali smo sjajnu vest o pridruženju Mercedes Benza sporazumu, ili bolje reći, inicijativi sa simboličnim nazivom “Klimatski zavet” –  The Climate Pledge. Kao suosnivač navedene inicijative, kompanija Amazon se zalaže za izgradnju održivog poslovanja, kako za sve svoje  kupce, tako i za našu planetu.

Amazon je 2019. godine osnovao The Climate Pledge – obavezu svakog potpisnika da do 2040. godine u svom poslovanju ostvari neto nula ugljenika, i to 10 godina pre Pariškog sporazuma (sporazum iz 2016. godine, potpisan u okviru Okvirne konvencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama UNFCCC). Inače, i težnja EU, da do 2050. godine bude klimatski neutralna, u srcu je Evropskog zelenog sporazuma i u skladu je sa opredeljenošću EU za globalnu klimatsku akciju prema Pariškom sporazumu. 

Kompanije koje potpišu Climate Pledge imaju sledeće obaveze:

– Redovno izveštavanje

Potpisnice se slažu da će redovno meriti i izveštavati o emisijama gasova sa efektom staklene bašte.

– Eliminacija ugljenika

Potpisnice će primeniti strategije dekarbonizacije u skladu sa Pariškim sporazumom kroz stvarne poslovne promene i inovacije, uključujući poboljšanje efikasnosti, obnovljive energije, smanjenje materijala i druge strategije za uklanjanje emisije ugljenika.

– Potpuna neutralizacija

Potpisnice moraju preduzeti mere da neutrališu preostale emisije dodatnim, merljivim, stvarnim, trajnim i društveno korisnim kompenzacijama kako bi postigle neto nultu godišnju emisiju ugljenika do 2040. godine.

„Smeli koraci velikih kompanija doneće ogromnu razliku u razvoju novih tehnologija i industrija u cilju podrške nisko-ugljeničnoj ekonomiji“

Christiana Figueres, bivši izvršni sekretar Okvirne konvencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama i suosnivač Global Optimism

Amazon: naše obaveze

Amazon se ambiciozno obavezao da će postići neto nula ugljenika do 2040. godine kao deo zaveta o klimi:

– Neto nula ugljenika do 2040. godine

– 100% obnovljiva energija do 2025. godine

– Zero shipment (Dostava 100% Amazon pošiljaka pri nultoj količini ugljenika, i 50% od svih pošiljaka pri nultoj količini ugljenika do 2030. godine)

– 100.000 električnih dostavnih vozila

– Klimatski zavet (ulaganje 2 milijarde dolara za podršku razvoju tehnologija i usluga koje smanjuju emisiju ugljenika i pomažu u očuvanju prirode)

– “Upravo sada” (ulaganje 100 miliona dolara u projekte pošumljavanja i rešenja za ublažavanje klimatskih poremećaja)

Amazon se pridružuje inicijativi zasnovanoj na nauci

Da bi ispunili ove ciljeve, timovi širom Amazona zauzimaju širok, naučno zasnovan pristup merenju, smanjenju i uklanjanju emisije ugljenika u svojim poslovnim operacijama. Kao deo posvećenosti Zaveti o klimi, iz Amazona poručuju da su ponosni na pridruženje Inicijativi za naučno zasnovane ciljeve (SBTi), time potvrđujući posvećenost smanjenju emisije ugljenika u skladu sa svojim stalnim naučno zasnovanim pristupom za borbu protiv klimatskih promena. SBTi predstavlja saradnju između CDP-a, Svetskog instituta za resurse (WRI), Svetskog fonda za prirodu (WWF) i Globalnog dogovora Ujedinjenih nacija (UNGC).

Držimo palčeve Amazonu, u nadi da će sve veći broj globalnih igrača krenuti ovim ili sličnim putevima prema održivom razvoju i konačnom “ZERO” cilju.

izvor: sustainability.aboutamazon.com

foto: Pixabay.com, theclimatepledge.com