Tesla Inc dobija uslovno zeleno svetlo za izgradnju svoje fabrike u Nemačkoj

Tesla Inc je u petak dobila uslovno zeleno svetlo za svoju gigafabriku u blizini Berlina, okončavajući višemesečno kašnjenje za fabriku vrednu 5 milijardi evra (5,5 milijardi dolara).

Gigafabrika, koja je ključna za ambicije glavnog izvršnog direktora Tesle Elona Maska da pobedi lidera na evropskom tržištu Volkswagena, prvobitno je trebalo da bude otvorena prošlog leta.

Najveći nemački proizvođač automobila ima prednost u Evropi, sa 25% udela u prodaji električnih vozila (EV) prema Teslinim 13%.

Premijer države Brandenburg Ditmar Voidke rekao je na brifingu da razvoj predstavlja “veliki korak u budućnost”, dodajući da će fabrika Tesla biti glavni industrijski i tehnološki pokretač Nemačke i regiona.

Otprilike 2.600 od očekivanih 12.000 radnika fabrike je do sada angažovano, a Tesla je u pregovorima sa brojnim dobavljačima delova u regionu da nabavlja što je više moguće lokalno, smanjujući vreme čekanja i troškove.

Podvlačeći intenzivnu konkurenciju sa kojom se Tesla suočava, iz Volkswagen stiže izjava da će potrošiti oko 2 milijarde evra na novu fabriku u blizini svog sedišta u Volfsburgu kako bi Trinity, prvi u novoj generaciji električnih vozila nemačkog proizvođača automobila, trebalo da počne sa proizvodnjom sledeće godine.

Uslovna građevinska dozvola za Teslu od petka od 536 stranica ne znači da pionir električnih vozila sa sedištem u SAD može odmah da počne proizvodnju. Prvo mora da dokaže da ispunjava brojne uslove, uključujući korišćenje vode i kontrolu zagađenja vazduha.

Tek tada će Tesla dobiti svoju dugo očekivanu dozvolu za rad i zapravo će početi da proizvodi 500.000 vozila na baterije koje želi da proizvodi svake godine u novoj fabrici, koja se nalazi u maloj zajednici Gruenheide.

izvor&foto: reuters

Pročitajte i...