Teslin softver za automatsku vožnju

Tesla je izbacila najnoviju softversku nadogradnju neprihvatajući značaj automatskih pogona. Automobili iz Tesle će nakon instalacije moći “pročitati” znakove sa ograničenim brzinama, odnosno – nakon prepoznavanja znaka, kompjuter će vozaču signalizirati svaki put kada tu brzinu prekorači, prenosi The Verge.

Vozači će takođe tokom vožnje dobiti obaveštenje da stoje na zelenom. Vozilo će signalizirati da mogu krenuti, s tim da je cela stvar osmišljena kao obaveštenje, a ne upozorenje, što znači da kratki “ping” vozač može i ignorisati, piše tportal.

Podsetimo, Tesla je u aprilu izbacila softversku nadogradnju u beta verziji koja novijim modelima omogućava prepoznavanje prometnih znakova i semafora.

 Kontrola putem semafora i znakova za zaustavljanje dodataka je u stopostotnoj automatskoj vožnji Autopilota. Prepoznavanje zahteva vozačke intervencije za nastavak vožnje – putem prekidača za automatsko vožnju ili dvostrukog kratkog pritiska na papučicu gasa.

Mask je pre dve godine ponosno objavio da će njegove Tesle “uskoro moći voziti od garaže na poslu do kuće bez ikakve intervencije vozača”, no čini se da kompanija do tog stadijuma razvoja još nije došla. Paket za “potpunu automatsku vožnju” u Tesli, podsećamo, košta 7000 dolara i kupcu pruža pristup poboljšanjima vožnje poput automatskog prepoznavanja znakova i inteligentnog praćenja dozvoljene maksimalne brzine.

izvor: seebiz

Photo by Roberto Nickson from Pexels


Pročitajte i...