Teslin dobavljač baterija LG Chem predviđa rekordni profit u trećem kvartalu

Južnokorejski LG Chem Ltd, dobavljač baterija za električna vozila (EV) Tesla i proizvođač petrohemikalija, naveo je u ponedeljak da će operativni profit u trećem kvartalu skočiti na rekordno visok nivo, pobeđujući procene analitičara.

Kompanija nije detaljno obrazložila razloge za svoje optimistične izglede, ali su je analitičari pripisali narudžbinama Tesle i pandemiji koronavirusa koji su podigli potražnju za kućnim aparatima.
LG Chem je procenio da je operativni profit skočio 159% na 902 milijarde vona u kvartalu završenom u septembru, iznad prognoze analitičara Refinitiv SmartEstimate od 746 milijardi vona.
Prihod je verovatno porastao za 9% na 7,5 biliona vona u odnosu na godinu dana ranije, navodi se u saopštenju kompanije.
Očekuje se da će kompanija objaviti detaljnu zaradu kasnije ovog meseca.
LG Chem, zajedno sa kineskim CATL-om, isporučuje baterije za Tesline električne automobile proizvedene u Šangaju. Kompanija Tesla je zabeležila rekordne kvartalne isporuke u trećem kvartalu.
Analitičari očekuju da će baterijsko poslovanje kompanije LG Chem i dalje biti profitabilno, a njegovo glavno petrohemijsko poslovanje ostvariće solidan profit.
Uprkos ružičastim izgledima, akcije kompanije LG Chem pale su za 2,3% zbog zabrinutosti zbog rizika od požara povezanih sa njenim baterijskim ćelijama za električna vozila Kona kompanije Hyundai Motor.
LG Chem je rekao da neispravne ćelije baterija nisu uzrok požara u električnim vozilima Kona, a tačan uzrok nije utvrđen.
Teslin dugoročni plan za proizvodnju sopstvenih ćelija uticao je na vrednost akcija kompanije LG Chem-a.
Akcije LG Chem-a takođe su bile pod pritiskom izjave od prošlog meseca da planiraju da odvoje svoje poslovanje sa baterijama u vidu nezavisne poslovne jedinice.

izvor: reuters

foto: tesmanian.com