Tesla predviđa ogroman rast u 2022. godini uprkos izazovima u lancu snabdevanja

Kompanija Tesla Inc je saopštila da će njihove isporuke vozila u 2022. godini porasti za više od 50% u odnosu na prethodnu godinu, uprkos tekućim izazovima u lancu snabdevanja za koje se očekuje da će biti ublaženi tek sledeće godine.

Ovakvi izgledi, od strane generalnog direktora Elona Maska, usledili su nakon što je kompanija prijavila rekordan kvartalni prihod od 17,72 milijarde dolara, što je premašilo sva očekivanja.

Sa ovom najavom, Tesla očekuje da će ove godine isporučiti preko 1,4 miliona vozila. Kompanija se nada da će ovaj cilj postići korišćenjem trenutnih fabrika u Fremontu, Kaliforniji i Šangaju. Proizvođač automobila je rešio probleme u lancu snabdevanja bolje od većine drugih u autoindustriji, jer koristi manje oskudnih čipova i ima mogućnost brzog prepisivanja softvera. U četvrtom kvartalu, oni su uspeli je da isporuče rekordan broj vozila, uprkos izazovima.

U konferencijskom pozivu, Musk je rekao, citiramo: „još uvek očekujemo da ćemo ove godine biti delimično ili prvenstveno ograničeni na čipove“, sugerišući da će nestašice početi da se ublažavaju tek 2023. godine. Da bi odgovarao njihovom predviđenom rastu, Tesla očekuje da će njihova vozila postići potpuno sposobnost samostalne vožnje 2022. godine, a Musk je još dodao: „Bio bih šokiran ako ove godine ne postignemo potpunu samovožnju, bezbedniju od čoveka.

*foto: unsplash.com

Pročitajte i...