Tesla povlači preko 360.000 vozila zbog neispravnog softvera Self-Driving Beta

Tesla povlači preko 360.000 vozila opremljenih eksperimentalnim softverom kompanije za pomoć vozaču, koji se prodaje kao Full Self-Driving Beta ili FSD Beta.

Tesla će isporučiti bežično ažuriranje softvera automobilima kako bi se rešili problemi, navodi se u obaveštenju o opozivu. Grupa pogođenih vozila uključivala je sledeće modele i prateće periode: 2016-2023 Model S i Model X, 2017-2023 Model 3 i 2020-2023 Model Y. Vozila su opremljena ili čekaju na instalaciju FSD Beta.

FSD Beta sistem može da izazove sudare dozvoljavajući pogođenim vozilima da: „Ponašaju se nesigurno oko raskrsnica, kao što je putovanje pravo kroz raskrsnicu dok ste u traci samo za skretanje, ulazak na raskrsnicu kontrolisanu znakom za zaustavljanje bez potpunog zaustavljanja ili nastavljajući ka raskrsnici tokom stalnog žutog saobraćajnog signala bez odgovarajućeg upozorenja“, navodi se u izveštaju Nacionalne uprave za bezbednost saobraćaja na autoputevima.

Neuspeh u Teslinom lancu snabdevanja izazvao je ovu grešku, a pogled na poboljšanje i transparentnost u okviru svog lanca snabdevanja može biti rešenje za budućnost Tesle. Ovo je još uvek priča u razvoju, međutim, akcije Tesle su pale za više od 1% nakon ovih vesti. Međutim, usledio je brz oporavak. Tako je to sa velikim kompanijama.

*foto: unsplash.com

Pročitajte i...