Tesla ponovo odlaže proizvodnju. Autonomni kamion će kasniti dve godine

Američka kompanija Tesla ponovo je odložila datum proizvodnje svog kamiona. Plan je bio da se prvi teretni kamioni siđu s montažne trake 2019. godine. Nakon što su sumirani rezultati u prvom kvartalu 2020. godine, Tesla je zvanično odložio datum isporuke električnog kamiona na 2021. Očekivano je da će Semi bit predstavljen do  2017. godine a do svojih prvih kupaca stići 2019. Datum isporuke je kasnije pomeren na kraj 2020. godine , ali se već sada zna da će kompanije koje su imale unapred plaćene rate za e-kamione morati da budu i strpljive.

Podsećamo da su američke kompanije poput Anheuser-Busch, JB Hunt i Fedek naručivale odmah nakon premijere, plaćajući po 5.000 dolara po vozilu. Mesec dana nakon predstavljanja modela, UPS je naručio 125 električnih vozila, a potreban depozit skočio je na 20 hiljada dolara po kamionu.

Očekuje se da će osnovna verzija sa dometom od 300 milja koštati 150.000. dolara, dok će model sa većim dometom – 500 milja – koštati 180 hiljada dolara. Tesla je takođe rekao da će verzija „Founders Series“ biti dostupna za 200.000 dolara. Kompanija nije objasnila razlog nedavnog odlaganja. Kako je objasnio Elon Musk, šef grupe, Tesla se trenutno fokusira na postepeno povećanje proizvodnje modela 3 u Šangaju, modela Y u Fremontu (Kalifornija), izgradnju Gigafactory 4 u blizini Berlina i širenje fabrike u Kini.

video: tesla.com

foto: businessinsider.com

Pročitajte i...