Tesla planira da prikupi 5 mlrd USD prodajom akcija

Proizvođač električnih automobila Tesla saopštio je da planira da prikupi do 5 mlrd USD putem programa prodaje akcija, kojim će upravljati vodeće brokerske kuće sa Wall Street-a.

Među agentima koji će voditi prodaju Teslinih akcija su velike banke poput Goldman Sachs, Banc of America Securities, Citigroup Global Markets i Morgan Stenli, navodi se u saopštenju kompanije, a prenosi Rojters.

Akcije Tesle, koje su na trgovanju pre zvaničnog otvaranja berze porasle za oko 8%, dodatno su ojačale nakon objave ove vesti za oko 3%.

Ovaj potez kompanije dolazi samo jedan dan nakon što je na snagu stupila odluka Telse o takozvanoj podeli akcija (stock split) u okviru koje će akcionarima podeliti po pet novih akcija za svaku pojedinačnu akciju koju trenutno poseduju.

Broj izdatih akcija će na ovaj način biti višestruko povećan, ali njihova ukupna vrednost u dolarima ostaje ista kao pre podele, jer stock split realno ne povećava njihovu vrednost.

Što se tiče najavljene dokapitalizacije, to će biti prva prodaja nove emisije akcija nakon Teslinog debija na berzi pre otprilike jedne decenije.

Akcije ove kompanije su uzletele za više od 70% od 11. avgusta, kada je najavljena podela akcija, a u petak su trgovane po ceni od preko 2.000 USD, navodi portal ekapija.

Image by Free-Photos from Pixabay