Tesla Motors povećava proizvodnju i proširuje proizvodne kapacitete

Tesla pojačava proizvodnju u svojim fabrikama u Teksasu i Šangaju kako bi sprečio nadolazeću „zasedu“ novih električnih vozila, starih proizvođača automobila.

Prema vestima od prošle nedelje, najveći svetski proizvođač električnih vozila završio je dugo odlagani projekat proširenja kapaciteta u Gigafactory-ju u Šangaju, gde proizvodi SUV Model Y i limuzine Model 3, namenjenih kupcima u Aziji i Evropi.

Prethodno, proizvođač je objavio u svom tvitu da je njegova Gigafabrika u Teksasu napravila svoj desetohiljaditi model Y od otvaranja u aprilu, što je važna prekretnica jer povećava proizvodnju kompaktnog električnog krosovera u tom području.

U Šangaju će kompanija testirati nove proizvodne linije do novembra meseca. Investicija od 170 miliona dolara namenjena je Tesli da poveća proizvodnju oko 2.200 jedinica modela 3 i modela Y na nedeljnom nivou. Tamošnje operacije bile su u zastoju zbog nekoliko blokada koje je odredila vlada tokom ponovnog izbijanja COVID-a u proleće.

Proizvodnja u Gigafabrici u Austinu, u Teksasu, ograničena je dostupnošću efikasnijih 4680 ćelija koje čine njegovu novu arhitekturu baterija. Uporedo, Panasonic planira da reši usko grlo početkom 2024. godine, kada počne da proizvodi napredne ćelije u fabrici baterija vrednoj 4 milijarde dolara koju gradi u Kanzasu.

*izvor: logisticsviewpoints.com; foto: unsplash.com

Pročitajte i...