Tesla Motors menja softver kako bi maksimizirao snabdevanje poluprovodnicima

Ilon Musk, izvršni direktor američkog automobilskog giganta Tesla, najavio je da će ta kompanija sprovesti reinženjering određenog softvera, tako da, u perspektivi, nedostatak čipova manje utiče na proizvodnju.

Nedostatak vitalnih komponenti izazvao je haos u proizvodnji kompanije Tesla, koja je početkom godine odlučila da ne plasira nijedno novo vozilo u 2022. godoni zbog tekućih poremećaja.

Tesla je pronašao inovativan način za borbu protiv nestašice poluprovodnika, gde će softver biti redizajniran tako da vozila mogu da koriste različite vrste čipova. U nekim slučajevima, jedan čip može služiti dvostrukim funkcijama. To znači da će se manji broj čipova koristiti za proizvodnju vozila, što će omogućiti povećanje nivoa proizvodnje. Musk je rekao da je nedostatak poluprovodnika „služio kao prinudna funkcija da smanjimo broj čipova u automobilu“.

Prema američkoj komisiji za međunarodnu trgovinu, za jedno hibridno električno vozilo u proseku je potrebno oko 3.500 čipova. Da bi smanjio ovaj broj, Tesla će nastaviti da preispituje svoje dizajne, a zauzvrat se mogu smanjiti troškovi, a proizvodnja maksimizirati. Kompanija ima za cilj da preuzme kontrolu nad svojim lancem snabdevanja tamo gde može i već je preduzela korake da investira u proizvodnju baterija i rafinaciju litijuma kako bi zadovoljila potražnju.

*foto: unsplash.com

Pročitajte i...