Tesco testira kućnu isporuku putem dronova u Irskoj; paketi mogu biti na vašem pragu u roku od 30 minuta

Sledećeg meseca Tesco Ireland započinje šestomesečni test isporuka na domu koje će vršili dronovi u mestu Co Galway. Prema Rojtersu, lanac supermarketa želi da eksperimentiše sa različitim vrstama prevoza, a ako pilot projekat bude uspešan, paketi bi mogli da se dostavljaju kupcima u roku od 30 minuta od naručivanja.

Prema saopštenju kompanije, paketi će biti ograničeni na najviše 4 kg, pa će biti isporučene samo „male korpe“ sa robom.

Britanski gigant supermarketa sarađuje sa Mannom, koja već sprovodi ispitivanja isporuke lekova u Irskoj. Njihovi dronovi mogu da lete brzinom od 80 km/h i da u teretnoj kutiji nose paket do 4 kg.

Testovi sa dronovima su ubrzani zbog koronavirusa

Kako isporuke dronova omogućavaju stopostotnu beskontaktnu kupovinu, idealne su za scenarijo izolacije i karantina. Ne čudi onda što je istog dana kada je Tesco najavio svoj pilot dronovima u Irskoj, američki prodavac Walmart takođe je objavio vesti o pokretanju testova za isporuku dronovima u Severnoj Karolini. Ova trgovina će isporučivati „odabrane namirnice i neophodne predmete za domaćinstvo“ koristeći automatizovane dronove kojima upravlja izraelski startup Flytre.

Tescovi konkurenti ne zaostaju mnogo. Amazon UK je u avgustu objavio da se priprema za lansiranje flote dronova u Velikoj Britaniji koji bi mogli brzo da isporučuju pakete tokom pandemije. Gigant e-trgovine povukao se nakon što je vlada Ujedinjenog Kraljevstva dala zeleno svetlo za sudske procese za medicinske ispade, ranije ove godine. Ipak, od tada nisu objavljeni novi detalji.

Međutim, u SAD-u je Amazon nedavno dobio sertifikat od Savezne uprave za vazduhoplovstvo, dozvoljavajući upotrebu njihovih dronova Prime Air 31. avgusta. Uprkos prevazilaženju te zakonske barijere, kompanija tek treba da saopšti kada kupci mogu očekivati da dronovi „bacaju“ pakete na njihova vrata.

izvor: trans.info

Image by DJI-Agras from Pixabay

Pročitajte i...