Terminalni traktor sa vodoničnim gorivnim ćelijama

Španska istraživačka fondacija Fundación Valenciaport izdala je novo saopštenje o statusu terminalnog traktora koji se razvija u okviru projekta H2PORTS koji podržava EU.

Atena-modifikovani dvorišni traktor sada je stigao na ro-ro terminal Grimaldi Grupe u Valensiji, gde će biti testiran u naredne dve godine u stvarnom radu. Projektom upravlja Atena, a baterije se napajaju gorivim ćelijama koje je obezbedio Balard.

Gorivne ćelije će se puniti iz mobilne stanice za dopunu vodonika koju je razvio CNH2. Ovo će se takođe koristiti za Hister gorivne ćelije slagač koji će biti testiran na MSC terminalu kontejnera u luci. U ovom slučaju, gorivne ćelije su iz HisterIale-ovog filijala Nuvera. Hister je projektni partner.

Fundación izveštava da je sistem za skladištenje na traktoru napravljen od četiri cilindra tipa 3 (350 bara), ukupnog kapaciteta od oko 12 kg, što garantuje neprekidan rad od najmanje 6 sati pre dopunjavanja goriva, što odgovara prosečnom trajanju od radne smene u Valensiji.

Električni motor je opisan kao „lagan i efikasan uređaj, posebno pogodan za aplikacije koje zahtevaju snagu“. Napaja ga LiFePO4 baterija visokih performansi, sa energetskim kapacitetom od 25 kWh i Ballard modulom gorive ćelije od 70 kW.

Električni motor može da prima snagu za vuču od gorivne ćelije i baterije istovremeno, ili da puni bateriju tokom kočenja ili usporavanja. Istovremeno, gorivna ćelija može da obezbedi napajanje i elektromotoru i bateriji, ako je potrebno. Hibridni pogonski agregat pokazuje visoku operativnu efikasnost, jer koristi značajan udeo povrata kinetičke energije, do 15%, navodi Fundación.
„Tehnologija pokazuje neke prednosti u poređenju sa drugim dostupnim tehnologijama nulte emisije kao što su čisto električne verzije. Ova verzija na vodonik takođe pokazuje dobar radni opseg, kratko vreme punjenja goriva i niske troškove održavanja.“

Evropski projekat „H2Ports – Implementacija gorivih ćelija i tehnologija vodonika u lukama“ je inicijativa koju koordinira Fundación Valenciaport u saradnji sa Lučkom upravom Valensije, a finansira se od strane javnog/ privatnog programa Zajedničko preduzeće za gorive ćelije i vodonik (FCH JU). Glavni cilj je da testiraju i validiraju vodonične tehnologije u lučkim mašinama, sa ciljem da se dođe do rešenja koja odgovaraju performansama i bezbednosti postojećih lučkih operacija uz nultu lokalnu emisiju (tj. ne nužno korišćenje zelenog H2).

izvor&foto: worldcargonews

Pročitajte i...