Teretni bicikli u Londonu brži su od dostavnih vozila

Teretni bicikli koji isporučuju robu u Londonu u proseku su 1,61 puta brži od kombija koji obavljaju istu uslugu prema novom izveštaju organizacije Possible i Akademije za aktivna putovanja Univerziteta u Vestminsteru.

Sprovedeno u partnerstvu sa firmom za isporuku Pedal Me, izveštaj je koristio GPS podatke sa ruta teretnih bicikala i uporedio ih sa rutama kojima su kombiji morali da prođu da bi dostavili iste pakete.

Iako kombiji mogu putovati čistim delovima puta većom brzinom od teretnih bicikala, oni su ograničeni gužvama, ograničenjima u saobraćaju i poteškoćama u pronalaženju parkinga u Londonu. S druge strane, teretni bicikli imaju koristi od namenskih biciklističkih traka, jer mogu da idu prečicama kroz ulice blokirane za motorni saobraćaj i mogu brzo da se parkiraju blizu odredišta kako bi ostavili pakete.

Izveštaj takođe izračunava značajnu razliku u emisiji ugljenika između dva oblika transporta. Tokom 98 dana rada koji su analizirani izračunato je da su teretni bicikli uštedeli ukupno 3.896 kg emisije ugljenika i preko 5,5 kg azotnih oksida.

Učiniti teretni transport ugljen-neutralnim je hitan izazov, posebno u izgrađenim, urbanim sredinama. Izveštaj pokazuje da bi teretni bicikli mogli imati važnu ulogu u dekarbonizaciji gradskih isporuka.

„Teretni bicikli znače veću brzinu i efikasnost za kupce, bolje zdravlje za kurire, smanjeni ugljenični otisak za trgovce i na kraju, čistiji vazduh i više javnog prostora za uživanje svih. Dostavni kombiji značajno doprinose pogoršanju kvaliteta vazduha i zauzimaju dragocen prostor na našim putevima “ – rekla je Hirra Khan Adeogun. – „Videli smo da je isporuka na domu skočila tokom zatvaranja Covid -a, i taj trend će se verovatno nastaviti. Hitno moramo pritisnuti kočnice i ponovo proceniti kretanje robe kroz naše gradove.”

Kada su istraživači preduzeli ovu studiju, želeli su da razumeju potencijalne prednosti teretnih bicikala u Londonu. Pedal Me je pružio neke izuzetno korisne GPS podatke koji su im omogućili da razviju jednu od prvih detaljnih simulacija upoređujući stvarne teretne bicikle sa rutama kombija.

„Iskoristili smo rezultat simulacije za razvoj realnog scenarija onoga što se pokazalo kao obećavajuća alternativa hiljadama dostavnih vozila koja svakodnevno prolaze kroz naš grad “ – dodala je Ersilia Verlinghieri, viši istraživač na Akademiji za aktivna putovanja i vodeći autor istraživanja.

S obzirom na nedavne procene iz Evrope koje ukazuju na to da bi se do 51% svih teretnih putovanja u gradovima moglo zameniti teretnim biciklima, izvanredno je videti da bi se, čak i samo deo ove smene, dogodio u Londonu, samo dramatično smanjenje emisije CO2, ali takođe doprinosi značajnom ublažavanju rizika od zagađenja vazduha i sudara u drumskom saobraćaju, istovremeno osiguravajući efikasan, brz i pouzdan gradski teretni sistem, objasnio je Verlinghieri.

„Teretni bicikli su najbolji način za prevoz tereta (ili ljudi) po gradovima – naši teretni bicikli, koje voze naši visoko obučeni vozači, brže obavljaju isti posao, omogućavajući im i da učine logistiku jeftinijom u pravim operativnim sistemima“ -rekao je Benjamin Knovles, izvršni direktor i suosnivač Pedal Me. -„Ovo istraživanje pokazuje koliko smo efikasniji od tradicionalne motorne logistike za ekvivalentan rad-ali i pokazuje koliko smo napred u pogledu uštede ugljenika.“

izvor&foto: trans.info

Pročitajte i...