Tehnološka kompanija Aurora razmišlja o prodaji Apple-u ili Microsoft-u

Izvršni direktor kompanije Aurora Innovation Inc Kris Urmson nedavno je izneo nekoliko opcija za tehnološku firmu za borbu protiv izazovnih tržišnih uslova, uključujući moguću prodaju Apple Inc ili Microsoft Corp, izvestio je Bloomberg News.

Mnogi startupi za električna vozila i samovozeće koji su lako prikupili novac putem IPO-a i spajanja sa firmama za blanko čekove tokom procvata tržišta sada se bore da lansiraju vozila i brzo sagorevaju novac usred sumorne ekonomije i lanca snabdevanja.

Rojters je 2020. izvestio da Apple ide napred sa svojom tehnologijom samovozećih automobila i da cilja 2024. da proizvede putničko vozilo koje bi moglo da uključuje sopstvenu revolucionarnu tehnologiju baterija.

Microsoft je, s druge strane, investirao u proizvođača samovozećih automobila Cruise sa sedištem u San Francisku, čija je vrednost procenjena na 30 milijardi američkih dolara a gde je General Motors Co većinski akcionar.

Urmson, koji je suosnivač Aurore nakon što je pokrenuo projekat samovozećih automobila vlasnika kompanije Google Alphabet Inc, takođe je predložio mere uključujući smanjenje troškova, preuzimanje kompanije u privatno vlasništvo i izdvajanje ili prodaju imovine, navodi se u izveštaju, citirajući interni memorandum.

Kompanija ima tržišnu kapitalizaciju od oko 2,4 milijarde dolara.

Prošlog meseca, Aurora je rekla da će odložiti isporuku svojih skalabilnih autonomnih teretnih kamiona za godinu dana do prve polovine 2024. godine, navodeći kao razlog ograničenja u snabdevanju.

Druge opcije koje je Urmson predložio u memorandumu bile su kupovina kompanija u sektoru sa 150 do 300 miliona dolara gotovine, kao i zamrzavanje zapošljavanja i otpuštanje zaposlenih, navodi se u izveštaju Blumberga.

izvor&foto: reuters

Pročitajte i...