Tehnologija recikliranja litijum-jonskih baterija

Li-Cycle Corp., kompanija specijalizovana za obnavljanje litijum-jonskih baterija i najveći reciklaž litijum-jonskih baterija u Severnoj Americi, imenovan je na listu Beyond 1,000 Solar Impulse Foundation za 2021. godinu.

Fondacija Solar Impulse, zajedno sa svojim stručnjacima i partnerima, identifikovala je, procenila i označila 1.000 tehnoloških rešenja koja mogu zaštititi životnu sredinu na finansijski isplativ način. Izabrana tehnološka rešenja su čista, efikasna, isplativa i danas dostupna, smanjujući uticaj građevine i mobilnosti, industrije i poljoprivrede, potrošnje vode i energije na životnu sredinu, istovremeno osiguravajući ekonomski razvoj i socijalni prosperitet. Spisak rešenja preko 1000 za 2021. godinu čine proizvodi, procesi ili usluge koji rade i za životnu sredinu i za ekonomiju.

Patentirane tehnologije Spoke & Hub kompanije Li-Cycle nude jeftino, sigurno i ekološki rešenje, a njegove vodeće inovacije u industriji učinile su ga jedinstveno pozicioniranim da podrži ključni element rastućeg međunarodnog pokreta ka tehnologijama bez ugljenika.

Ponosni smo što smo dobitnici znaka solarnog impulsa za 2021. godinu jer verujemo da ovo dostignuće dodatno potvrđuje naše nedavne uspehe i ističe obećavajuću budućnost naše tehnologije za oporavak litijum-jonskih resursa kako za naše poslovanje, tako i za veći uticaj koji on ima na životnu sredinu “, rekao je Ajay Kochhar, predsednik, izvršni direktor i suosnivač Li-Cycle-a. „Izuzetno cenimo ono za šta se zalaže Solar Impulse Foundation i zahvaljujemo im se što podržavaju naš cilj zatvaranja petlje lanca snabdevanja litijum-jonskim baterijama našim održivim i kružnim rešenjem koje nastavlja da dobija na zamahu na globalnom nivou.

Proces u Li-Cycle pretvara otpadne i istrošene baterije u poluproizvode, uključujući „crnu masu“, praškastu supstancu koja sadrži razne metale, uključujući litijum, kobalt i nikl. Spokes će snabdevati crnu masu budućim čvorištima Li-Cycle-a, od kojih je prvo trenutno u kasnoj fazi razvoja u Rochesteru u državi New York. Čvorišta će obrađivati crnu masu kroz hidrometalurški krug da bi proizveli kritične materijale baterija, uključujući litijum karbonat, kobalt sulfat i nikal sulfat, kao i druge reciklirane materijale koji se mogu vratiti u ekonomiju.

Imperativ za ekonomski i ekološki održivo recikliranje resursa raste ubrzano, brzim rastom proizvodnje baterija. Li-Cycle koristi svoje zaštićene tehnologije Spoke & Hub da bi postigao vodeću stopu oporavka do 95% obnavljanja mase resursa i za proizvodnju kritičnih baterijskih materijala koji podupiru globalni rast u proizvodnji električnih vozila. Nasleđene tehnologije recikliranja uglavnom su se oslanjale na termičke operacije, koje mogu emitovati štetne emisije i rezultirati nižim stopama oporavka. Dvostepeni model reciklaže baterija kompanije omogućava kupcima da iskoriste sigurno i ekološki prihvatljivo rešenje za reciklažu svih vrsta litijum-jonskih materijala za baterije.

izvor&foto: recyclingproductnews.com