Tehnologija 3D štampanja “zauvek će promeniti lanac snabdevanja”

Poznati američki advokat Denis Unković kaže da lanac snabdevanja nije prekinuo COVID-19, već remetilački faktori koji su već bili u igri, poput 3D štampanja. Denis Unković, kaže da će 3D štampanje trajno promeniti globalni lanac snabdevanja kakav poznajemo.

„Globalni lanac snabdevanja će preokrenuti 3D štampanje“, kaže Unković, „i to će postati realnost pre nego što većina očekuje.“

Unković – koji je u poslednje dve decenije bio na listi najboljih advokata u Americi – objašnjava zašto će 3D štampanje preokrenuti snabdevanje u svojoj eksplozivnoj novoj knjizi „Transformisanje globalnog lanca snabdevanja: sajber ratovanje, tehnologija i politika“.

Nekadašnji zakonodavni savetnik američkog Senata Unković je 35 godina bio advokat u lancu snabdevanja i bavio se međunarodnim poslovnim transakcijama, uglavnom između SAD i Kine i Japana.

Pandemija „nije prekinula lanac snabdevanja“

„Poruka moje knjige je da je globalni lanac snabdevanja prekinut“, kaže on. „Mnogi pretpostavljaju da je pandemija razlog kolapsa – nije. Trendovi koji su već bili u toku su odgovorni.”

Jedan od tih trendova je, kaže, 3D štampa.

3D štampa je metoda kreiranja trodimenzionalnog objekta, sloj po sloj, korišćenjem kompjuterski generisanog dizajna. To je aditivni proces, sa slojevima materijala koji su napravljeni da bi se napravio 3D deo. Ponekad se naziva „aditivna proizvodnja“.

Tehnologija je počela kao način za proizvodnju prototipova bez mašinskih alata, ali u proteklih 10 godina 3D štampanje je brzo evoluiralo i sada je široko prihvaćeno. Oni koji već široko koriste tehnologiju uključuju:

  1. Proizvođači široke potrošnje i industrijskih dobara,
  2. Odbrambena i vazduhoplovna industrija,
  3. Automobilske kompanije,
  4. Dobavljači komponenti,
  5. Zdravstvena i stomatološka industrija i
  6. 3D štampanje može olakšati pitanje kineske radne snage.

Unković kaže da postoji više faktora zbog kojih će tehnologija 3D štampanja zauvek promeniti lance snabdevanja – glavni među kojima je da kineska radna snaga više nije jeftina.

On kaže: „Troškovi rada u Kini su kontinuirano rasli u poslednjih 25 godina. Skuplja kineska radna snaga već primorava kompanije izvan Kine da preispitaju kako i gde da pronađu izvore proizvoda i komponenti.“

Ovo, ističe on, pruža savršene ekonomske uslove za 3D štampanje „jer zahteva malo rada i čini rad velikih fabrika u Kini daleko manje atraktivnim“.

Unković takođe veruje da sve složenija priroda mehaničkih i elektronskih komponenti igra na ruku 3D štampanju.

Kompleksna roba savršena za 3D štampanje

„Ako treba da kupite jednostavnu komponentu u količinama od hiljada ili miliona, onda tradicionalna proizvodnja ima smisla“, kaže on. „Ali složeni proizvodi su po svojoj prirodi sastavljeni od mnogih podkomponenti, a 3D štampa omogućava da štampani proizvod bude beskonačno složeniji u strukturi.“

Unković navodi transport kao još jedan glavni pokretač usvajanja 3D štampanja.

On kaže: „Pandemija je učinila globalne dobavljače i potrošače svesnijim da je blagovremenost ključna u premeštanju robe sa jednog mesta na drugo, posebno sa jednog kraja sveta na drugi.“

„Sa Kinom, najvećim svetskim proizvođačem robe široke potrošnje, Covid je jasno otkrio da nije garantovano da će proizvod proizveden u Kini blagovremeno stići u SAD ili bilo gde drugde.“

Ovo, kaže on, čini tačku proizvodnje kritičnom za lance snabdevanja koji se suočavaju sa intenzivnim vremenskim pritiscima. Medicinski materijal, kao što je LZO oprema tokom pandemije, je samo jedan primer.

„Kompanije kojima su očajnički potrebne ključne komponente podstaknute su da traže 3D štampanje kako bi popunile praznine.“

Moguće 3D štampanje metala, smole ugljenika

Drugi faktori koje Unković navodi kao verovatno da će ubrzati usvajanje 3D štampanja uključuju:

Podešavanje. On kaže da je današnji potrošač manje srećan da kupuje robu masovne proizvodnje i sve više traži proizvode po meri. „Snaga 3D štampanja je u tome što se bilo koja stavka može redizajnirati ili promeniti na suptilne ili značajne načine bez troškova većeg preuređenja“.

Inovacija. Unković ističe da je 3D štampanje, nekada sporo i ograničeno, sada napredovalo do tačke u kojoj multi-jet fuzioni štampači mogu da proizvedu hiljade delova velikom brzinom i da farme servera sada pokreću stotine 3D štampača koji su dostupni za upotrebu od namenskih dobavljača. .

Mediji za štampanje. Rani nedostatak 3D štampanja, je to što se radilo samo sa plastikom. Sada supstance koje se mogu štampati takođe uključuju prah, smole, metale, ugljenik, pa čak i meso. Oni se takođe mogu kombinovati, kako bi se proizveli proizvodi koji prevazilaze tradicionalne metode proizvodnje.

izvor&foto: supplychaindigital.com

Pročitajte i...