Tajvan kaže da traže od kompanija za proizvodnju čipova da pomognu u ublažavanju nestašice automatskih čipova

Tajvansko Ministarstvo za ekonomska pitanja saopštilo je danas da je diplomatskim kanalima primilo zahteve za pomoć u ublažavanju nedostatka čipova za automobilski sektor i da je zatražilo od lokalnih tehnoloških firmi da pruže “punu pomoć”. Proizvođači automobila širom sveta zatvaraju proizvodne trake zbog globalnog nedostatka poluprovodnika koji je u nekim slučajevima pogoršan postupcima bivše Trampove administracije protiv ključnih kineskih fabrika čipova, prema zvaničnicima industrije.

Nestašica je pogodila Ford Motor Co, Subaru Corp, Toyota Motor Corp, Volkswagen, Nissan Motor Co Ltd, Fiat Chrysler Automobiles i druge proizvođače automobila. Vlada Tajvana, u kojoj je najveći svetski proizvođač čipova Taivan Semiconductor Manufacturing Co Ltd (TSMC), rekla je da su je strane vlade kontaktirale u vezi sa problemom.

Od kraja prošle godine diplomatski kanali zaista dobijaju zahteve od relevantnih zemalja zbog nestašice automobilskih čipova“, navodi se u izjavi Ministarstva ekonomije, nakon medijskih izveštaja da je nemački ministar ekonomije Peter Altmaier pisao tajvanskoj vladi o problemu.

Ministarstvo je reklo da još nije dobilo pismo iz Nemačke i da ne može da komentariše njegov sadržaj. Ministarstvo je reklo da glavni međunarodni proizvođači automobila nisu direktni kupci tajvanskih proizvođača poluprovodničkih čipova, ali da drugi proizvođači automobilskih čipova naručuju tajvanske proizvođače i prodaju ih proizvođačima automobila.

Relevantna situacija sa ponudom i potražnjom takođe je usko povezana sa planovima fabrika automobilskih čipova da smanje zalihe tokom van sezone“.

Ministarstvo navodi da je započelo razgovore sa domaćim dobavljačima čipova kao odgovor na zahteve drugih zemalja i “zatražio od proizvođača čipova da pruže punu pomoć”.

 TSMC je u izjavi rekao da im je pitanje nedostatka čipova za auto kompanije veoma važno.

To nam je glavni prioritet, a TSMC blisko sarađuje sa našim automobilskim kupcima na rešavanju problema sa podrškom za kapacitet“.

izvor: carsifu.my

Pročitajte i...