Tajna prelaska na električna vozila

Gledajući daleko unapred, do trenutka kada budete spremni da zamenite svoja prva električna vozila, vaše odluke će se zasnivati na stvarnim podacima o voznom parku kroz koje ćete analizirati troškove i produktivnost svojih električnih vozila u upotrebi.

Ali još niste tamo. Umesto toga, vaš početni prelazak sa vozila sa unutrašnjim sagorevanjem na električna ili hibridna električna vozila neće biti niamlo lak.

Kao prvo, još ne znate koliko su troškovi i performanse električnih vozila u poređenju sa vašim trenutnim vozilima. Drugo, trenutno nemate rešenja za punjenje električnih vozila. I treće, ne znate kako će se troškovi energetskih potreba vaše flote uporediti sa troškovima goriva.

Ovo ne zvuči kao situacija u kojoj možete ići all-in i očekivati najbolje rezultate. Umesto toga, šta ako počnete da elektrifikujete mali deo vaše flote kojim se lako upravlja? Možete početi sa onim što izgleda kao najbolja opcija za vozilo i/ili funkciju posla, podesiti ga sa rešenjem za punjenje i pokrenuti ga. Usput ćete prikupiti dovoljno podataka da potvrdite svoje izbore ili napravite mala prilagođavanja po potrebi, a zatim idite malo veća. Ponovite, a zatim ponovo idite malo više.

Za nekoliko godina, prebacićete celu svoju flotu u ono što će vam se činiti kao veliki poduhvat jer ćete tu i tamo napraviti postepena poboljšanja. Ako vam se sviđa kako to zvuči, nastavite da čitate…

Izaberite pravo EV

Prava električna vozila za vaš vozni park će zadovoljiti ili nadmašiti performanse vaših trenutnih vozila u smislu produktivnosti zaposlenih i stvaranja prihoda. Da biste to postigli, potrebno je da analizirate operativne podatke vašeg vozila, a zatim da uporedite kilometražu EV, nosivost, performanse u tipičnim uslovima na putu i ​​vremenskim uslovima, bezbednost i udobnost vozača.

Ako se te potrebe mogu zadovoljiti sa lakim i srednjim vozilima, uskoro ćete imati različite modele za izbor. Ako su vam potrebna veća vozila od toga, postoji nekoliko trenutno dostupnih, ali su svakako još uvek u razgovoru za prelazak. Ovo možete iskoristiti kao priliku da procenite potrebu za teškim vozilima i pokušate da smanjite veličinu gde je to moguće.

Takođe, pratite vesti i najave o nadolazećim EV modelima, njihovim procenjenim dometima, njihovom nosivom kapacitetu i njihovim konfiguracijama.

Sada izaberite segment ili region vaše flote koji pokazuje snažnu kompatibilnost između EV modela i vaših potreba i počnite tamo.

Vaš izbor rešenja za punjenje zavisi od toga gde vaša vozila provode svoje vreme van radnog vremena. Evo vaših opcija:

Punjenje kod kuće

Punjenje kod kuće je odlična opcija ako imate vozače koji svoje flote sedana, SUV-a ili kamioneta voze sa sobom na kraju dana, sve dok dom vozača može da primi instalaciju stanice za punjenje. Međutim, ako žive u stanu ili iznajmljuju, biće potrebno drugo rešenje.

Za one vozače koji mogu da pune kod kuće, trebaće vam više od električne utičnice. Nadoknadićete svoju investiciju u „pametne punjače“ koji beleže i integrišu troškove energije sa ostatkom podataka o vašem voznom parku za izračunavanje TCO. Takođe će vam olakšati nadoknadu troškova naplate vašim vozačima.

Centralizovano skladište za punjenje

Ako su vozila vašeg voznog parka parkirana na jednoj lokaciji tokom određenog vremenskog perioda – što je slučaj sa većinom flota komercijalnih kamiona/kombi – ovo je idealna situacija za centralizovano skladište za punjenje. U zavisnosti od ograničenja vaših kapitalnih izdataka, možete kupiti i instalirati sopstveno rešenje za punjenje depoa ili možete postati partner sa dobavljačem usluga punjenja.

Dobavljač usluga punjenja može:

Predvidite troškove energije i ublažite nestabilne cene električne energije.

Uskladite usluge sa svojom strategijom zamene vozila.

U zavisnosti od vozila i njihove upotrebe, ne bi svako vozilo moralo da se puni svaki dan. Softver za upravljanje punjenjem će vam pomoći da rotirate mesta za punjenje kako biste bili sigurni da su vozila spremna za pokret kada je potrebno.

Javne stanice za punjenje

Iako se broj javnih stanica za punjenje stalno povećava, ova opcija je idealna samo za nabavku vozila koja nemaju dovoljno energije da dođu do svoje lokacije za punjenje. Kao rezultat neregulisanih naknada za naplatu, javna naplata košta više i povećaće vreme zastoja ako vozači moraju da čekaju da jedinica za punjenje postane dostupna. Takođe, obično su dizajnirani samo za putnička vozila, a ne za komercijalne kamione/kombine.

Tajna – fazni pristup

Uvođenje električnih vozila u fazama će dati rezultate koji su specifični za vozilo i region. Naučite postepeno, razumnim tempom kako performanse vašeg voznog parka reaguju na novu tehnologiju. Kada vidite pozitivne rezultate, možete ponoviti tu strategiju sa sličnim delovima flote, prilagođavajući se u skladu sa nijansama ovog određenog segmenta vaše flote. Ili, ako je rezultat manje nego poželjan, to ćete ograničiti na mali deo flote i moći ćete da idete napred i prilagođavate se na osnovu podataka iz stvarnog sveta.

Većini organizacija će verovatno biti potrebno nekoliko životnih ciklusa da se završi ova tranzicija. Vremenom ćete razviti strategiju zamene kojom se može upravljati za celu flotu.

izvor&foto: automotive-fleet

Pročitajte i...

One Thought to “Tajna prelaska na električna vozila”

  1. […] rešenje koje će umanjiti negativni uticaj drumskog saobraćaja na životnu sredinu, istakli smo električna vozila kao jedno od mogućih rešenja, ka kojem se teži tehnološkim napretkom. S druge strane, ovo je […]

Comments are closed.