Švedska: vozač kamiona izgubio žalbu zbog kazne od 447 evra, jer je svojim kamionom jurio irvase

Vozač kamiona koji je snimio sebe kako se vozi ispred bežećeg krda irvasa u Švedskoj, izgubio je žalbu na novčanu i uslovnu kaznu koja mu je izrečena zbog okrutnosti prema životinjama.

Incident se dogodio u zimu 2019. godine, nakon što je vozač podelio svoj video na Fejsbuku, a snimak izazvao nekoliko pritužbi grupa za prava životinja.

Sudski spor koji je usledio povučen je do leta ove godine, kada je vozaču kamiona izrečena uslovna kazna i novčana kazna od 4.820 kruna (oko 447 evra).

Vozač je potom uložio žalbu na tu odluku, ali kako prenosi švedski državni informativni kanal SVT, istu presudu je doneo i Apelacioni sud.

Prema SVT-u, vozač je tokom snimka rekao: „Ovo će biti najbolje obučeni irvasi u Norlandu, a ja ih guram.“

Kažu da je vozač koristio sledeći natpis kada je postavio snimak na Fejsbuk: „Da li ste znali da sa Volvoom za petama, irvasi mogu da dostignu 45 km/h od kojih zastaje dah?“

Kada je ispitan na sudu, kamiondžija je rekao da je zapravo vozio oko 15-25 kilometara na sat. Vozač je dodao da je preuveličao brzinu kako bi izazvao veće interesovanje na društvenim mrežama. Video je opisao kao lošu šalu i naglasio da je samo želeo da pretekne irvase i da nije nameravao da izazove patnju životinjama.

Kamiondžija je takođe rekao da je dobio pretnje zbog objavljenog snimka.

Međutim, Apelacioni sud nije ubedila odbrana vozača. Kao rezultat toga, uslovna kazna ostaje na snazi i on će još morati da plati kaznu od 447 evra.

*izvor: trans.info; foto: unsplash.com

Pročitajte i...