Švedska kompanija Scania priznala je „nedolično ponašanje“ u Indiji nakon izveštaja o ugovoru za primanje mita

Interna istraga kompanije Scania o njenim indijskim operacijama pronašla je dokaze o nedoličnom ponašanju zaposlenih, uključujući više rukovodstvo, navedeo je u švedski proizvođač autobusa i kamiona, dodajući da su svi umešani pojedinci napustili kompaniju.

Vest dolazi nakon što su tri medija, uključujući švedski informativni kanal SVT, ovde izvestili da je Scania platila mito za dobijanje nabavke autobusa u sedam indijskih država između 2013. i 2016. godine.

Portparol Scanije rekao je da je kompanija, deo dela Volkswagen-ovog komercijalnog vozila Traton SE, započela internu istragu 2017. Rezultati prethodno nisu obelodanjeni.

Ovo nedolično ponašanje obuhvatalo je navodno podmićivanje, podmićivanje preko poslovnih partnera i lažno predstavljanje“, rekao je, ne navodeći dalje detalje.

SVT-ovi navodi ovde uključuju da je Scania isporučila posebno opremljeni autobus kompaniji koja je imala veze sa indijskim ministrom saobraćaja Nitinom Gadkarijem, a koji je bio namenjen venčanju njegove ćerke i koji nije u potpunosti plaćen.

Gadkari i članovi njegove porodice nemaju apsolutno nikakve veze sa kupovinom ili prodajom autobusa“, ​​navodi se u saopštenju kancelarije Gadkarija.

Budući da je čitava epizoda autobusa Scania interna stvar švedske kompanije, bilo bi razborito da mediji sačekaju službenu izjavu kompanije Scania India koja se bavila tim pitanjem“, dodaje se.

Portparol Scanie rekao je da kompanija nije prodala autobus Gadkariju i odbio je da dalje komentariše.

Generalni direktor Scanie Henrik Henriksson rekao je za SVT da je kompanija prestala da prodaje gradske autobuse u Indiji i tamo zatvorila svoju fabriku, „Možda smo bili pomalo naivni, ali zaista smo pošli za tim … zaista smo želeli da uspemo u Indiji, ali smo potcenili rizike“.

Henriksson je rekao da je bilo kakvu nepravdu u Indiji počinilo nekoliko pojedinaca koji su u međuvremenu napustili kompaniju, a svim uključenim poslovnim partnerima otkazani su ugovori.

Portparol Scanije rekao je da u istrazi nepravde nije učestvovala policija.

Iako su dokazi dovoljni za dokazivanje kršenja u skladu sa Scania-inim poslovnim kodeksima, tako da kompanija može u skladu s tim preduzeti ozbiljne mere, dokazi nisu dovoljno jaki da bi doveli do krivičnog gonjenja“, rekao je portparol.