Stellantis obustavlja proizvodnju kombija u Italiji zbog nedostatka motora

Stellantis je zaustavio proizvodnju u svojoj fabrici Sevel u Italiji, najvećoj fabrici kamiona u Evropi, na jedan dan zbog nedostatka motora koje isporučuje jedna od fabrika grupe u Francuskoj.

Sevel proizvodi laka komercijalna vozila pod brendovima Fiat, Peugeot i Citroen. Kombiji marke Fiat opremljeni su motorima koje je grupa napravila u Italiji, dok motore za kombi vozila Peugeot i Citroen bivše PSA grupe isporučuje francuska fabrika u Stellantisu.

„Zatvaranje fabrike u Sevijeru u Italiji u ponedeljak je usledilo nakon što su dodatni proizvodni dani planirani da se nadoknadi izgubljena proizvodnja u subotu takođe otkazani zbog nestašice motora“, rekao je Nikola Manci, lokalni predstavnik sindikata UILM.

„Očigledno je da ne možemo isključiti mogućnost više gašenja u budućnosti zbog jednog od mnogih problema koji utiču na delove, materijale i globalni lanac snabdevanja uopšte.“

Stellantis, koji je formiran prošle godine spajanjem Fiat Chrisler-a i francuskog PSA, nije imao trenutni komentar.

Kao i većina Stellantisovih fabrika u Italiji, Sevel je pretrpeo nekoliko dana gašenja prošle godine, uglavnom zbog globalne nestašice snabdevanja poluprovodnicima, delom zbog prekida proizvodnje tokom pandemije COVID-19.

S obzirom na to da je potražnja za kombijima u Evropi i dalje velika, Sevel sada ima zaostale narudžbine, koje rešava dodatnim radom u subotu i nedelju.

Od početka godine, fabrika je proizvodila 900 do 1.000 kombija dnevno, nedaleko od vrhunca pre pandemije od 1.200, odnosno skoro 300.000 godišnje.

izvor&foto: tracednews

Pročitajte i...