Starbucksov sistem upozorenja u realnom vremenu omogućava odgovor na poremećaje na dnevnom nivou

Starbucks je prošle godine započeo proces stvaranja agilnijeg i elastičnijeg lanca snabdevanja kako bi olakšao rešavanje operativnih i logističkih vanrednih situacija. Taj proces je započeo sa dobavljačem softvera Elementum, neposredno pre nego što je pandemija pogodila SAD. A sada, godinu dana kasnije, Starbucks i druge kompanije traže rešenja za integraciju sistema za upravljanje rizikom u svojim poslovanjima, kako bi obezbedili vidljivost pre nego što dođe do prekida u lancu.

„Poremećaj je neizbežan u lancu snabdevanja i zato morate pronaći načine da ga prihvatite“, rekla je Stephanie Eberts, menadžer programa za arhitekturu lanca snabdevanja u Starbucksu. „COVID-19 je glavni primer tog neočekivanog i nepredvidivog poremećaja, a upravljanje incidentima nam je omogućilo da se prilagodimo, pratimo i upravljamo svojim lancem snabdevanja na efikasan način.“

Iako kompanije redovno prepoznaju upravljanje rizikom kao neophodnost, primena sistema koji ima robusnu analitiku i omogućava vidljivost “od početkaa do kraja” može biti zastrašujuća.

Prošlogodišnje istraživanje kompanije Gartner pokazalo je da je 40% organizacija imalo tim posvećen rizicima u lancu snabdevanja.

COVID-19 je stvorio okruženje u kojem su kompanije rizikovale višestruke poremećaje.

A lanci snabdevanja se, između ostalih izazova, i dalje suočavaju sa visokim stopama prevoza robe i tereta, zagušenim lukama i nesigurnošću radne snage. Sistemi upravljanja rizikom nude mogućnost stabilnosti i rešenja kako bi kompanije mogle reagovati brzo i efikasno, omogućavajući agilnije i otpornije lance snabdevanja.

Predviđa se da će ekološki rizici u narednih pet godina koštati kompanije skoro 120 milijardi dolara.

Kako klimatske promene stvaraju oštrije vremenske prilike, verovatniji su incidenti poput prošlomesečnog zimskog nevremena koje je osakatilo lance snabdevanja u Teksasu. Kompanije moraju pronaći načine za ublažavanje rutinskih i vanrednih rizika kako bi isporučivale proizvode sa malo ili nimalo prekida i smanjile dugoročne pretnje po troškove.

izvor: supplychaindive.com

foto: pixabay.com

Pročitajte i...