Starbucks ulaže 1,5 milijardi dolara na dobavljače do 2030. godine

Starbucks pojačava svoj program raznolikosti dobavljača. Kompanija dodaje nove partnere u svoj program snabdevanja, kako bi osigurala da njeni kafići budu u mogućnosti da zadovolje rastuću potražnju.

Kompanija Starbucks preduzeće više koraka u radu sa manjim dobavljačima, a njena inicijativa za raznovrsnošću uključuje dobavljače svih veličina i kategorija. Njihov operativni direktor Džon Kalver, rekao je u izveštaju o zaradi za 4. kvartal, da poznati kafe lanac unapređuje saradnju sa dobavljačima „kako bi ulagao u plate svojih radnika“.

Velike kompanije su pojačale napore u radu sa većim brojem preduzeća u vlasništvu manjinskih zajednica i žena, a 53% rukovodilaca u Severnoj Americi kaže da je raznolikost dobavljača „visoki prioritet“ u istraživanju Jaggaer-Tealbook iz novembra prošle godine.

Yum Brands je u julu izneo planove za povećanje raznolikosti među dobavljačima, rukovodiocima i primaocima franšize. McDonald’s je najavio slične obaveze u istom mesecu, sa ciljem da do 2025. godine 25% potrošnje svog lanca snabdevanja dodeli različitim preduzećima, ili oko 3,5 milijardi dolara.

McDonald’sova nedavna posvećenost raznovrsnosti obećava da će rasporediti godišnju obuku o pravičnosti i inkluziji ne samo u okviru svoje kompanije, već i kod više od 20 svojih najvećih dobavljača. Ranije ovog meseca, velika distributivna kompanija Sisco dodala je pet novih partnerstava svom poslovanju, kako bi poboljšala svoju inicijativu za raznolikošću dobavljača.

Ovi napori signaliziraju da su potezi velikih lanaca hrane ohrabrujući i da mogu očekivati podršku svojih partnera za njihove napore u pogledu raznovrsnosti. Ovaj trend bi mogao da utiče i na druge industrije s obzirom na obim obaveza od strane McDonald’s-a, Yum Brands-a, Starbucks-a i drugih. Prema Rojtersu, u internom memorandumu iz jula, Mekdonalds je priznao da njegova veličina i obim predstavljaju „sredstvo u pokretanju društvenih promena i privlačenju drugih“.

*foto: unsplash.com

Pročitajte i...