Spora ili brza vožnja: Šta ima više smisla u električnom automobilu?

Stereotip vozača električnog automobila je onaj koji se drži skoro smešno spore brzine na autoputu kako bi sačuvao domet, dok vozači dizela i benzina prolaze dvostruko većom brzinom.

Ovaj kliše možda nije uvek istinit, ali zabrinutost zbog dometa među električnim vozačima, koji su često zabrinuti da neće stići do sledeće stanice za punjenje, svakako ih čini svesnijim šta njihova brzina znači za njihov vek trajanja baterije.

Na kraju krajeva, savet stručnjaka je obično da izbegavate spuštanje papučice gasa, jer što se više približavate najvećoj brzini svog automobila, to brže praznite bateriju.

Ali nije li brža vožnja i češće punjenje možda i brže? I možete li i dalje da prekinete svoje putovanje čak i ako morate češće da punite?

To je teorija koju je grupa stručnjaka za automobile nedavno stavila na test. Test su uradili zaposleni iz nemačkog časopisa za automobilsku industriju Auto Motor und Sport otkrili su da zaista možete da skratite vreme dužih putovanja tako što ćete trošiti bateriju i češće puniti.

Ali ako želite da krenete ovim putem, biće vam potrebna strategija vožnje koja u velikoj meri zavisi od kapaciteta baterije vašeg automobila i nivoa potrošnje.

Tom prilikom su isprobali dve različite strategije vožnje na ukupno šest električnih automobila na ruti preko Nemačke i nazad, od zapadnog grada Štutgarta do istočnog grada Drezdena — na udaljenosti od 506 km.

Na jednoj ruti, vozači su se ograničili na maksimalno 120 km/h (čak i na poznatim nemačkim autoputevima bez ograničenja). Sa druge strane, vozači stavljaju pedalu na metal i ciljaju na brzine između 140 km/h i 170 km/h, u zavisnosti od snage motora.

Otkrili su da postoje električni automobili sa tako niskim nivoom potrošnje (ili tako velikim baterijama) kojima je potrebna ista količina zaustavljanja punjenja bez obzira kojom brzinom vozite.

Međutim, u principu, kažu da ako vaš električni automobil ima ograničeniji domet ili veći nivo potrošnje, bolje je da se držite sporije brzine ako želite da punite ređe.

A opet, ako ionako planirate da se zaustavite na pola puta, uštedećete vreme na svom ukupnom putovanju tako što ćete voziti brže i trošiti više baterije – čak i ako to znači malo duže čekanje prilikom punjenja.

Još jedno otkriće: Ako planirate puno zaustavljanja punjenja, rizikujete da stanice za punjenje budu zauzete ili da uopšte ne rade, kao što je bio slučaj nekoliko puta tokom 12 probnih vožnji u Nemačkoj.

Zaista, u zemljama širom sveta, vozači automobila sa „brigom dometa“ bili su skeptični prema prelasku na električnu energiju upravo zbog ovog straha od prenatrpanih ili nepostojećih mesta za punjenje.

U praksi, ako planirate da vozite velikom brzinom u svom električnom pogonu, pomaže da znate da li je infrastruktura za punjenje na vašoj ruti pouzdana.

izvor&foto: carsifu.my

Pročitajte i...