Sony predviđa da ponuda PS5 neće zadovoljiti potražnju

Kompanija Sony očekuje da će potražnja za njihovom PlayStation 5 konzolom nadmašiti ponudu u narednoj fiskalnoj godini, jer se proizvođač elektronike suočava sa ograničenjem ponude. Zamenik predsednika i glavni finansijski direktor Hiroki Totoki primetio je da je kompanija „promenila izvor nabavke i takođe promenila dizajn“ kako bi se izborila sa problemima nabavke.

Uprkos naporima za ublažavanje uticaja, Totoki je rekao da je Sony „iza” u svojoj sposobnosti da obezbedi PlayStation jedinice kupcima „blagovremeno i na vreme”, sa posebno niskim nivoom zaliha u Kini. Sony se nada da će normalizovati te nivoe zaliha do kraja ove godine.

Sony je smanjio svoju prognozu proizvodnje PS5 na 18 miliona konzola u narednoj fiskalnoj godini zbog ograničenja komponenti, posebno u Kini. Totoki je u pozivu priznao da takva proizvodnja ne bi zadovoljila potražnju i da su nivoi zaliha i dalje „veoma niski“.

„Osamnaest miliona jedinica je ono sa čime se osećamo veoma prijatno da možemo da nabavimo delove i komponente, i osećamo da je potražnja malo veća od toga“, rekao je Totoki. „Ako je pitanje da li možemo da zadovoljimo potražnju, mislim da smo još uvek u izvesnoj meri kratki.

Poznati proizvođač elektronike je bio primoran da smanji projekcije zbog dostupnosti ponude i dešavanja od prošle godine. Sony je u novembru smanjio svoju prognozu proizvodnje PS5 za fiskalnu 2021. godinu zbog ograničenja isporuke poluprovodnika i produženog vremena isporuke.

Dostupnost nabavki kompanije Sony je usporena zbog tekućih zatvaranja u Šangaju, rekao je Totoki. Sony nabavlja mnoge svoje sirovine iz Kine, i dok je Totoki u razgovoru rekao da je sada optimističniji po pitanju obezbeđivanja snabdevanja iz tog područja, promene statusa zaključavanja oblasti mogu predstavljati dodatne probleme u snabdevanju.

Sony nije sam u svom nesigurnom položaju. Ranije ove nedelje, Toyota je najavila da će pauzirati polovinu svojih proizvodnih linija u Japanu u maju i junu jer se bori da izvuče kritične komponente iz Šangaja.

Šangaj se polako izvlači iz blokade, uz tvrdnje vlasti da će se život „vratiti u normalu“ počevši od 1. juna. Međutim, multinacionalne kompanije bi se mogle suočiti sa kašnjenjima u lancu snabdevanja daleko iznad te tačke — Totoki je rekao da očekuje da će biti potrebno tri meseca „da se situacija normalizuje“ u Šangaju.

„Ubuduće, zbog kontinuiranog širenja zaraze, postoji mogućnost da rad u fabrikama u Šangaju i okolnom regionu, kao i nabavka delova iz regiona, bude ograničen“, rekao je on.

*izvor: supplychaindive.com; foto: unsplash.com

Pročitajte i...