Snažan udarac vremenskih prilika na prehrambeni lanac snabdevanja u Španiji

Obilne snežne padavine u Španiji zaustavljaju kamione, što rezultira praznim policama supermarketa. Efekat snežnih padavina i zatvorenih puteva tokom vikenda postao je očigledan u španskim supermarketima, dok izveštaji lokalnih medija pokazuju da na policama nedostaje sveže hrane. Više od 11 hiljada kamiona zaglavljeno je u snegu prošlog vikenda.

Iako je većina teretnih vozila spašena do nedelje popodne, efekat kašnjenja bio je očigledan rano ujutro; mnogi supermarketi u španskoj prestonici imali su nestašicu hrane jer kamioni jednostavno nisu mogli stići na vreme. Problem nije bio vidljiv samo u Madridu; pogođeni su i gradovi poput Bilbaa. U pokušaju da robu isporuče filijalama širom zemlje, neki veliki lanci supermarketa koristili su manje kamione i kombije za preuzimanje tereta.

Razni izvori izveštavaju da se oko 1.000 kamiona iz Andaluzije nasukalo na puteve kao rezultat snežnih padavina, retno obilnih kao i ovom poslednjem slučaju. do juče, 40 teretnih vozila još uvek nije stiglo do krajnjeg odredišta u Bailenu, mada se u toku dana očekivala stabilizacija situacije. Mercamadrid, glavno tržište za kvarljive proizvode u Evropi i drugo na svetu, koje snabdeva 12 miliona potrošača u radijusu od 500 kilometara, uspeo je da otvori svoja vrata juče, međutim, zalihe se još uvek nisu vratile u normalu, izveštava abc.es.

izvor: trans.info; abc.es

Foto di jbarsky0 da Pixabay