Snaga vodonika za dronove za isporuku

Wingcopter, nemački operater dronova za isporuku, i ZAL Center of Applied Aeronautical Research GmbH iz Hamburga najavili su razvojno partnerstvo.

Zajedno nameravaju da istraže potencijal zelenog vodonika da napaja Wingkopterove bespilotne letelice, koje su već čisto električne, i razviju održivi pogonski sistem zasnovan na vodoniku. Pogonski sistem će kasnije proizvoditi sam Wingkopter i instalirati ga u svoje bespilotne letelice.

Remontom Wingcopter-a 198 da radi na vodonik, plan je da dron ne samo da nastavi da leti bez emisija u budućnosti, već da postane još moćniji. Wingcopter već postiže veće domete i brzine od većine konkurentskih modela zahvaljujući dodatnom podizanju krila i njegovom aerodinamičkom dizajnu. Međutim, vodonični pogon bi mogao da obezbedi još duže vreme leta i time omogući odgovarajuće veće udaljenosti za različite primene isporuke.

Modifikacija Wingcoptera vezana za projekat će se održati u ZAL-ovoj laboratoriji Fuel Cell Lab u Hamburgu. U okviru razvojnog partnerstva razvija se rešenje koje će se uklopiti u postojeći tehnički ekosistem bespilotne letelice Wingcopter uz očuvanje karakterističnih sposobnosti. U prošlosti, ZAL-ovi inženjeri su već bili u mogućnosti da ostvare trajanje leta od preko dva sata sa sopstvenim ZALbatros dronom na vodonik. Ovo je postignuto korišćenjem komprimovanog gasovitog vodonika u kombinaciji sa gorivom ćelijom. Slična tehnologija će se takođe koristiti u Wingcopteru.

„Veoma smo uzbuđeni zbog saradnje i uvereni smo da zajedno možemo razviti još efikasnije pogonsko rešenje koje istovremeno koristi prirodi. Oduvek smo želeli da Wingcopter može da leti još dalje. Međutim, kategorički smo isključili ugradnju konvencionalnog motora sa unutrašnjim sagorevanjem od samog početka, s obzirom na životnu sredinu i klimatske promene. Sretni smo što sada zajedno sa stručnjacima ZAL-a istražujemo tehničke mogućnosti u oblasti pogona na vodonik, a zatim implementiramo najbolji koncept u praksi“, objašnjava suosnivač i izvršni direktor Wingcoptera Tom Plummer.

Roland Gerhards, izvršni direktor ZAL GmbH, dodaje: „Naša misija je da unesemo vodonik u vazduh i stvorimo inovativna rešenja za održivu avijaciju. Sa Wingcopter-om kao našim partnerom, ne samo da smo impresionirani performansama njihovih dronova, već i njihovom jasnom vizijom o tome kako urbana vazdušna mobilnost i posebno isporuka dronova mogu pomoći da se poboljšaju životi ljudi. Ovo je savršeno u skladu sa ZAL-ovim vrednostima. Sa našom stručnošću, želimo da pretvorimo Wingcopter u vodonik i tako ojačamo hamburšku UAM mrežu Windrove sa još jednim vodećim projektom.

O Wingcopteru

Wingcopter je nemački proizvođač bespilotnih, potpuno električnih dronova za isporuku i pružalac usluga isporuke dronom, specijalizovan za poboljšanje medicinskih lanaca snabdevanja i logistiku hitno potrebne robe. Tim od 150 članova posvećen je poboljšanju i spasavanju života širom sveta kroz smislene komercijalne i humanitarne aplikacije. Wingcopter je tehnološki pionir Svetskog ekonomskog foruma.

Zahvaljujući svom patentiranom mehanizmu sa nagibnim rotorom i vlasničkim softverskim algoritmima, Wingcopter 198 može da poleti i sleti vertikalno kao multikopter, dok leti na velike udaljenosti efikasno i brzo kao avion sa fiksnim krilima, čak i po kiši i vetru.

Investitori kompanije Wingcopter uključuju REWE Group, Salvia, XAI tehnologije, Xplorer Capital, Futury Capital, ITOCHU, DRONE FUND, SYNERJET, Expa, Hessen Kapital III i Corecam Capital Partners.

O ZAL GmbH

ZAL centar za primenjena aeronautička istraživanja u Hamburgu je jedan od najmodernijih svetskih istraživačkih objekata za avijaciju. Na ukupnoj površini od preko 26.000 m², istraživački centar ima 600 zaposlenih iz preko trideset industrijskih i naučnih organizacija,  najnaprednije infrastrukture za zajedničko istraživanje i razvoj.

Srce istraživačkog centra je tim ZAL GmbH od oko 60 ljudi. Njen zadatak je da stvori idealne uslove za primenjena istraživanja u vazduhoplovstvu. Ovo uključuje rad ZAL TechCenter-a, kao i obezbeđivanje istraživačkih objekata ili događaja. Pored toga, namenski tim za istraživanje i tehnologiju od 40 naučnika i inženjera radi na istraživačkim i inovacijskim projektima i podržava partnere u razvoju tehnoloških rešenja.

izvor&foto: suasnews.com

Pročitajte i...