Snabdevanje hranom u Velikoj Britaniji ugroženo nakon zatvaranja fabrike đubriva

Poljoprivrednici upozavaju da je snabdevanje hranom u Ujedinjenom Kraljevstvu, blago rečeno, „ranjivo” nakon što su rastući računi za energente primorali jednu od dve velike fabrike đubriva na zatvaranje.

Fabrika u blizini Čestera, u vlasništvu CF Fertilisers, obezbeđuje vitalne zalihe azotnog đubriva i ugljen-dioksida. Kompanija je saopštila da više ne može da prati rastuće cene gasa i visoke ekološke takse. Trenutno je proizvodnja obustavljena do septembra.

Kompanija će zadržati svoju fabriku u Bilingemu otvorenom, jer je Vlada Velike Britanije uskočila u pomoć obezbeđenja spasavanje fabrike. Tom Bredšo, zamenik predsednika Nacionalne unije farmera, rekao je u vezi toga: „Ovo dolazi u trenutku kada se troškovi i ponuda suočavaju sa rizikom bez presedana. Ovo zatvaranje će verovatno dodatno ograničiti globalno snabdevanje i mi tražimo hitna pojašnjenja od CF Fertilizersa o proizvodnim mogućnostima preostale fabrike u Bilingemu.“

Ovaj problem dolazi u trenutku kada su lanci snabdevanja hranom širom sveta ugroženi zbog tekućih problema. Džo Gilbertson, šef odeljenja za đubriva u Konfederaciji poljoprivrednih industrija, upozorio je da „ako nemamo pristup azotnim đubrivima to utiče na sve, od cene mleka i mesnih proizvoda na policama do cene hleba“. Prema CF Fertilisers-u, njena preostala fabrika ima kapacitet da podnese trenutne nivoe potražnje.

Pročitajte i...