Slovačka firma InoBat tvrdi da je izgradila prvu „inteligentnu“ EV bateriju na svetu

Evropski proizvođač EV baterija InoBat Auto kaže da je proizveo prvu na svetu „inteligentnu“ bateriju za električna vozila. Govoreći na Samitu GLOBSEC Tatra 2020, održanom od 9. do 10. oktobra, predsednik InoBat-a Marian Bocek rekao je da je baterija razvijena kombinacijom veštačke inteligencije (AI) i tehnologije visoke propusnosti (HTP).
InoBat je tvrdio da mu proizvodni metod omogućava brže i efikasnije stvaranje boljih baterija, istovremeno donoseći operativni opseg od skoro 20%. Kaže da njegova baterija koristi smanjene količine kobalta. Cilj mu je povećati gustinu energije na cilj od 330 Wh/kg i 1.000 Wh/I do kraja 2023. godine.
Kompanija je saopštila da razvija istraživački centar i proizvodnu liniju za baterije u Voderadiju u Slovačkoj, koji će početi da proizvode svoju prvu seriju baterija 2021. godine.
InoBat takođe planira da izgradi postrojenje od 10 GWh u vrednosti od milijardu evra sa potencijalom da 2025. godine snabde baterijama 240.000 EV-a.
Lansiranje baterija dolazi samo nekoliko dana nakon što se bivši izvršni direktor Aston Martin dr. Andi Palmer pridružio InoBatu.
InoBat je rekao da iza njega stoji grupa investitora i tehnoloških kompanija. Uključuju vodećeg investitora IPM Group, kao i CEZ i Wildcat Discovery Technologies.
Samit je održan u Grand hotelu Kempinski Visoke Tatre u Štrbské Pleso, 300 km severoistočno od slovačke prestonice Bratislave.

izvor@foto: carsifu.my
video: youtube

Pročitajte i...